
Butter chicken
- pierś z kurczaka: 500 g
- korzeń imbiru: 6 g
- czosnek: 3 ząbek
- sól: 30 g
- pieprz czarny: 14 g
- sok z cytryny: 30 ml
- oliwa extra vergine: 15 ml
- jogurt naturalny: 150 ml
- masło klarowane: 30 g
- cebula: 1 szt.
- garam masala: 15 g
- przyprawa curry: 7 g
- kurkuma: 7 g
- kumin (kmin rzymski): 7 g
- papryka ostra: 3 g
- kolendra: 3 g
- cynamon: 2 g
- orzechy nerkowca: 85 g
- pomidory w puszce: 400 g
- bulion drobiowy: 125 ml
- śmietanka: 125 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie orzechów: zalewamy je wodą, odstawiamy na noc do lodówki.
krok 2
Mięso: filet z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, kostek i ścięgien. Kroimy w średnią kostkę.
krok 3
Marynowanie kurczaka: imbir i czosnek obieramy, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, nacieramy mięso przyprawami, garam masalą, 7 g soli i 7 g pieprzu. Dodajemy sok z cytryny, oliwę, mieszamy. Wlewamy jogurt, łączymy. Naczynie przykrywamy i przekładamy na min. 2 godziny do lodówki lub na całą noc. Mięso wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed smażeniem.
krok 4
Sos: obraną cebulę kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego, cebulę szklimy. Dodajemy: curry, kurkumę, kumin, ostrą paprykę, kolendrę, cynamon, 15 g sóli i 7 g pieprzu oraz osączone orzechy nerkowca. Smażymy mieszając 2–3 minuty. Dokładamy pomidory i wlewamy bulion, mieszamy. Gotujemy 10 minut i miksujemy na aksamitny sos.
krok 5
Smażenie kurczaka: na patelni rozgrzewamy 15 g masła klarowanego i obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron. Przekładamy go do sosu i gotujemy 2–3 minuty. Śmietanę hartujemy dodając do niej odrobinę sosu, mieszamy i wlewamy całość do sosu. Chicken butter masalę gotujemy jeszcze 3–4 minuty.
krok 6
Podanie: butter chicken możemy podać z ugotowanym ryżem, chlebkami naan lub bagietką i umytą, poszarpaną kolendrą.

