Porady:
- Wzmocnimy właściwości zdrowotne napoju, jeśli zrobimy syrop z kwiatów czarnego bzu z miodem, który ma działanie bakteriobójcze i detoksykujące.
- Kwiaty bzu pojawiają się na krzewach pod koniec maja i w czerwcu. Najlepiej zbierać je rano, ale kiedy będą już suche, z terenów jak najbardziej oddalonych od dróg, pól uprawnych i terenów przemysłowych.
- Syrop z kwiatu czarnego bzu można przygotować również z sokiem z pomarańczy lub limonki. Warto je też wymieszać – będzie miał wtedy bardziej intensywny, cytrusowy smak. Ziołowy aromat nada mu natomiast świeża mięta lub bazylia.
- Osoby dbające o linię mogą przyrządzić syrop z kwiatów czarnego bzu bez cukru. Zamiast niego sprawdzi się ksylitol lub erytrol. Tak przygotowany sok będzie miał mniej kalorii i nie będzie powodował próchnicy zębów.
Notka redakcyjna:
Syrop z kwiatu czarnego bzu – jak stosować?
Domowy syrop z kwiatów bzu (znany także pod nazwą bzianka) można pić bez rozcieńczania, jak lekarstwo, na łyżeczce. Poza tym pasuje do wszelkiego rodzaju napojów, takich jak:
- herbata – można go użyć zamiast cukru. Świetnie sprawdzi się do zimowego naparu z imbirem i cynamonem. Równie dobrze można zrobić dzięki niemu orzeźwiający napój na lato, taki jak mrożona zielona herbata.
- koktajl alkoholowy – na przykład na bazie ginu, w stylu Tom Collins lub bee’s knees.
- lemoniada – wystarczy rozcieńczyć syrop z kwiatów czarnego bzu wodą, przelać do dzbanka z lodem i udekorować cytryną lub limonką i miętą.
Syrop z kwiatów czarnego bzu – właściwości
Dawniej robiono z tej rośliny przede wszystkim napary i herbatki, które mają silne właściwości napotne i wykrztuśne. Zbijają też gorączkę, wzmacniają odporność oraz łagodzą podrażnienia i uszkodzenia błon śluzowych, które są otwartą bramą dla chorobotwórczych drobnoustrojów. Syrop z kwiatów czarnego bzu dla dzieci to świetne remedium na drobne przeziębienia i infekcje.
Kwiaty bzu mają także działanie moczopędne, co ma znaczenie nie tylko w infekcjach pęcherza, ale także sprzyja oczyszczeniu i odtruciu organizmu. Są bogate w witaminę C i kwercetynę. Substancje te wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, chroniąc je przed pękaniem, dzięki czemu zapobiegają występowaniu pajączków na skórze.
Co można zrobić z kwiatów dzikiego bzu?
Syrop z kwiatów bzu to pyszny i zdrowy dodatek do napojów, ale roślinę tę można wykorzystać także na inne sposoby. Oto kilka propozycji:
- Nalewka z kwiatów czarnego bzu – świetnie smakuje i ma moc właściwości leczniczych, chociaż potrafi też zawrócić w głowie. Zrobienie jej zajmuje około 3 miesięcy, ale efekt jest warty zachodu.
- Dekoracje do deserów – kwiaty sprawdzają się jako piękna, świeża ozdoba tortów, zwłaszcza białych. Dodają im lekkości i finezji. Syrop z bzu może wzbogacić każdy słodki krem lub masę do wypieków. Polecamy także nasączenie nim biszkoptu.
- Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym – szybkie i proste danie sezonowe, które zaskoczy gości. Wystarczy zanurzyć baldachy w tempurze i usmażyć je na głębokim tłuszczu, a następnie posypać cukrem pudrem.