Przepis inspirowany kuchnią Wysp Zielonego Przylądka. Rica-czym chata bogata.....
Składniki:
1 kubek białych ziaren suszonej kukurydzy,
1 kubek czerwonej fasoli,
1 kubek białej fasoli,
2 bataty (słodkie ziemniaki)-400g,
Kapusta-400g,
1 średnia marchew,
3 pomidory,
2 cebule,
1 plantan (banan warzywny)-350g,
3 ząbki czosnku,
4 listki laurowe,
1 łyżeczka pieprzu czarnego,
1 łyżka stołowa pasty z czerwonej papryki,
½ łyżeczki płatków suszonej ostrej papryczki,
2 litry bulionu wołowego (np z 3 kostek bulionowych),
1 chorizo-100g,
150 bekonu w plastrach,
250 g wieprzowiny,
150ml białego wina,
2 łyżki stołowe białego octu winnego,
Oliwa,
Sól do smaku.
Kroki przygotowania:
1) Moczymy przez noc kukurydzę i fasolę,
2) Przyrządzamy marynatę z białego wina, pieprzu, 2 posiekanych ząbków czosnku, 2 listków laurowych i octu winnego,
3) Pokrojoną wieprzowinę w kostkę marynujemy przez 6 godzin,
4) W garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany 1 ząbek czosnku i 2 listki laurowe,
5) Dodajemy odsączoną na durszlaku fasolę i kukurydzę. Wlewamy 2 litry bulionu,
6) Gotujemy 50 minut do miękkości kukurydzy i fasoli. Dodajemy wodę w miarę potrzeby.
7) Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę.
8) Dodajemy pokrojony w kostkę bekon, chorizo oraz zamarynowane mięso.
9) Smażymy 5 minut, wlewamy marynatę, dodajemy pastę z czerwonej papryki i ostrą paprykę w płatkach,
10) Kontynuujemy smażenie przez 10 minut,
11) Dodajemy mięso do ugotowanej fasoli. Gotujemy 20 minut,
12) W między czasie w innym garnku gotujemydo miękkości pokrojone warzywa: bataty, marchew, kapustę, plantan i pomidory.
13) Podajemy ugotowaną fasolę i kukurydzę z mięsem i warzywami.
1 z 1

cachupa_rica_z_biala_kukurydza
Cachupa Rica z białą kukurydzą


