Reklama

Kalafior pieczony w całości to świetna alternatywa dla klasycznej, gotowanej wersji. Niezwykły aromat zyskuje dzięki orientalnej, lekko pikantnej marynacie z czosnku, tymianku, kminku i tahini. A jeśli na blaszce ułożymy ziemniaki pokrojone w nieduże kawałki to zyskamy pełne danie obiadowe, które robi się w tym samym czasie. Do tego warto podać świeży dip jogurtowo-miętowy, który wprowadza orzeźwiającą nutę. Do kalafiora pieczonego w całości można dodatkowo zrobić lekką sałatkę.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik: rozgrzewamy do 180 stopni w trybie grzania góra-dół.

  • krok 2

    Kalafior: myjemy go i obcinamy dolną część łodygi tak, by stał pionowo.

  • krok 3

    Marynata do kalafiora: czosnek obieramy i przeciskamy go przez praskę do miseczki. Tymianek płuczemy, otrząsamy, oskubujemy listki i siekamy go. Przekładamy do czosnku, dolewamy 30 ml oleju rzepakowego, sok z cytryny, tahini i pozostałe przyprawy do czosnku, mieszamy. Doprawiamy marynatę solą jodowaną i pieprzem. Smarujemy kalafior marynatą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  • krok 4

    Pieczenie: kalafior w marynacie przekładamy na środkową półkę na 60 minut, przykrywamy go, np. folią aluminiową. Jeśli użyjemy 2 małych kalafiorów, czas pieczenia będzie krótszy.

  • krok 5

    Ziemniaki: w międzyczasie obieramy je, myjemy i dobrze osuszamy. Kroimy w ok. 2 cm kawałki. Mieszamy je pozostałym olejem rzepakowym (30 ml i doprawiamy pieprzem do smaku. Po 20 minutach pieczenia kalafiora, solimy ziemniaki i układamy je wokół niego - zdejmujemy przykrycie. Pieczemy ziemniaki przez 40 minut, obracając je raz w połowie czasu pieczenia. Po 60 minutach pieczenia sprawdzić nożem czy kalafior jest miękki. Jeśli nie, zostawiamy go w piekarniku na kolejne 5-10 minut.

  • krok 6

    Sos do kalafiora: płuczemy natkę pietruszki i miętę, osuszamy. Drobno je siekamy, miętę bez łodyżek. Jogurt mieszamy na gładką masę z solą jodowaną i pieprzem. Natkę zostawiamy na później.

  • krok 7

    Podanie: kalafior pieczony w całości wyjmujemy go z piekarnika, posypujemy natką pietruszki. Kroimy go w plastry, podajemy z ziemniakami i dipem jogurtowo-miętowym.

    Źródło: serwis partnerski EATBETTER.de,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama