
Kalafior pieczony w całości
- kalafior: 1 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- tymianek: 3 gałązki
- olej rzepakowy: 60 ml
- sok z cytryny: 15 ml
- tahini: 12 g
- kminek: 2 g
- nasiona kolendry: 1 g
- papryka wędzona: 2 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 1 g
- ziemniaki: 1 kg
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- świeża mięta: 0.5 pęczka
- jogurt naturalny: 400 g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik: rozgrzewamy do 180 stopni w trybie grzania góra-dół.
krok 2
Kalafior: myjemy go i obcinamy dolną część łodygi tak, by stał pionowo.
krok 3
Marynata do kalafiora: czosnek obieramy i przeciskamy go przez praskę do miseczki. Tymianek płuczemy, otrząsamy, oskubujemy listki i siekamy go. Przekładamy do czosnku, dolewamy 30 ml oleju rzepakowego, sok z cytryny, tahini i pozostałe przyprawy do czosnku, mieszamy. Doprawiamy marynatę solą jodowaną i pieprzem. Smarujemy kalafior marynatą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
krok 4
Pieczenie: kalafior w marynacie przekładamy na środkową półkę na 60 minut, przykrywamy go, np. folią aluminiową. Jeśli użyjemy 2 małych kalafiorów, czas pieczenia będzie krótszy.
krok 5
Ziemniaki: w międzyczasie obieramy je, myjemy i dobrze osuszamy. Kroimy w ok. 2 cm kawałki. Mieszamy je pozostałym olejem rzepakowym (30 ml i doprawiamy pieprzem do smaku. Po 20 minutach pieczenia kalafiora, solimy ziemniaki i układamy je wokół niego - zdejmujemy przykrycie. Pieczemy ziemniaki przez 40 minut, obracając je raz w połowie czasu pieczenia. Po 60 minutach pieczenia sprawdzić nożem czy kalafior jest miękki. Jeśli nie, zostawiamy go w piekarniku na kolejne 5-10 minut.
krok 6
Sos do kalafiora: płuczemy natkę pietruszki i miętę, osuszamy. Drobno je siekamy, miętę bez łodyżek. Jogurt mieszamy na gładką masę z solą jodowaną i pieprzem. Natkę zostawiamy na później.
krok 7
Podanie: kalafior pieczony w całości wyjmujemy go z piekarnika, posypujemy natką pietruszki. Kroimy go w plastry, podajemy z ziemniakami i dipem jogurtowo-miętowym.
Źródło: serwis partnerski EATBETTER.de,

