Przepis na cannelloni z grzybami
Składniki:
10 dag wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
3 cebule
3 marchewki
60 dag boczniaków i pieczarek
łyżka oleju
puszka pomidorów (80 dag)
1/2 szklanki bulionu grzybowego lub warzywnego
sól
pieprz
30 dag tłustego twarogu
2 jajka
15 dag startego parmezanu
25 dag mozzarelli
20 dag gotowych rurek cannelloni
łyżka masła
Kroki przygotowania:
Boczek kroimy w kostkę. Czosnek, cebule i marchewki obieramy, drobno kroimy. Grzyby oczyszczamy, kroimy w małą kostkę. Olej rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim boczek, dodajemy czosnek, cebulęi marchew.
Smażymy kilka chwil, po czym dodajemy grzyby. Jak się zrumienią, dodajemy pomidory, rozdrabniając je nieco widelcem. Wlewamy bulion, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 30 min bez przykrycia. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, 7 łyżek parmezanu i mieszamy. Mozzarellę osączamy i kroimy w małą kostkę, 2 łyżki odkładamy, resztę razem z masąserową dodajemy do potrawki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Cannelloni napełniamy nadzieniem. Resztę potrawki wykładamy na dno żaroodpornej natłuszczonej formy i na niej układamy cannelloni. Posypujemy odłożoną mozzarellą i parmezanem. Zapiekamy ok. 45 min.


