
Cannelloni z mięsem mielonym
- cebula: 1 szt.
- olej rzepakowy: 15 ml
- mięso mielone wieprzowe: 500 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- ser żółty: 100 g
- przecier pomidorowy: 160 g
- jajka: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- makaron cannelloni: 250 g
- woda: 400 ml
- bazylia: 5 g
- oregano: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy ją przez 5–7 min, aż się zeszkli.
krok 2
Mięso: dodajemy na patelnię i smażymy razem z cebulą przez kolejne 7–10 min. Mieszamy i doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.
krok 3
Ser żółty: ścieramy na tarce o grubych oczkach.
krok 4
Farsz do cannelloni: czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę. W osobnej misce mieszamy podsmażone dodatki, połowę startego sera, 80 g koncentratu pomidorowego, jajko i czosnek. Całość mieszamy.
krok 5
Nadziewanie makaronu: napełniamy farszem surowe cannelloni i układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym w dwóch warstwach.
krok 6
Sos: w osobnym naczyniu mieszamy 400 ml wody z pozostałym koncentratem. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Zalewamy nim makaron ułożony w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pozostałym startym serem.
krok 7
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Cannelloni z mięsem mielonym wstawiamy na ok. 45 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy makaron jest miękki. Jeśli tak, wyjmujemy z piekarnika

