Porady:
- Danie to możemy przygotować też z innym serem, często podawane jest cannelloni ze szpinakiem i fetą.
- Zamiast gotować szpinak do makaronu, można go usmażyć na łyżeczce masła lub zblanszować.
- Cannelloni ze szpinakiem można przygotowywać przez cały rok, ponieważ bez problemu sprawdzi się też tu jego mrożona wersja.
- Szpinak mrożony do cannelloni zdecydowanie lepiej będzie usmażyć zamiast gotować.
- Sos beszamelowy możemy zastąpić sosem pomidorowym z czosnkiem, bazylią i oregano oraz mozzarellą i polać nim cannelloni ze szpinakiem przed wstawieniem do piekarnika.
Sprawdź także przepis na sos do spaghetti domowej roboty – można go wykorzystać również do cannelloni ze szpinakiem.
Notka redakcyjna:
Cannelloni ze szpinakiem – z sosem pomidorowym
Jak zrobić taki sos pomidorowy do cannelloni? Najpierw przeciskamy obrany czosnek przez praskę i podsmażamy na wolnym ogniu w rondelku z łyżką oliwy z oliwek. Gdy lekko się zrumieni, do garnka dolewamy 500 g przecieru pomidorowego (passaty) oraz bazylię i oregano (najlepiej świeże). Dosypujemy pół łyżeczki cukru, mieszamy i gotujemy, aż część wody z sosu odparuje. Sosem pomidorowym polewamy cannelloni ze szpinakiem, na wierzchu układamy plastry mozzarelli i wstawiamy do piekarnika.
Cannelloni ze szpinakiem – czy makaron płuczemy po gotowaniu?
Płukanie makaronu to kwestia, która wzbudza wiele kontrowersji – metoda ta ma równie wielu zwolenników, co wrogów. Kiedy to robimy, wypłukujemy z niego całą skrobię. Jest to bardzo istotne (zwłaszcza w przepisie na cannelloni ze szpinakiem, i inne makarony z podawane z sosem), gdyż to właśnie skrobia sprawia, że makaron tak dobrze się z sosem łączy. Dlatego zdecydowanie lepiej tego nie robić, zwłaszcza, gdy robimy zapiekankę makaronową (cannelloni, lasagne).
Wyjątkiem są sałatki z makaronem bądź makaron smażony typu stir fry. W tych dwóch przypadkach akurat wypłukanie skrobi zadziała na korzyść dania. Makaron przelany wodą od razu przestanie się gotować. Ryzyko rozgotowania podczas smażenia na patelni zniknie. Z kolei jeśli chodzi o sałatkę, to nie będzie się lepił, dzięki temu lepiej połączy się z pozostałymi składnikami.
Czytaj także: Jak ugotować makaron? To banalnie proste!
Cannelloni ze szpinakiem – inne wersje
Zapiekanki makaronowe to popularne dania obiadowe. Są bardzo proste w przygotowaniu, nieczasochłonne, a na dodatek można je zupełnie dowolnie modyfikować. Tradycyjne cannelloni faszeruje się mięsem mielonym i sosem pomidorowym.
W wersji wegetariańskiej można przyrządzić cannelloni z grzybami. Sprawdzi się też farsz z soczewicy czerwonej, startej marchewki, cebuli pokrojonej w kostkę, czosnku przeciśniętego przez praskę i pomidorów. Marchew, cebulę i czosnek warto wcześniej podsmażyć przez ok. 5 minut. Następnie zalewamy wodą, dosypujemy soczewicę i dusimy przez 10 minut. Na koniec dolewamy passatę i dodajemy przyprawy: bazylię, pieprz, sól, paprykę mieloną słodką i szczyptę curry. Dusimy kilka minut.