Reklama

Caponata - przepis z makaronem to pyszne bezmięsne danie sycylijskie, które przygotujemy w zaledwie 20 minut. Słodkie rodzynki świetnie współgrają z kaparami, dzięki czemu przyrządzimy pyszną i szybką kolację. Moc włoskich przepisów tkwi w prostocie i taka właśnie jest caponata - niskobudżetowa, gdyż składa się z zaledwie kilku składników i łatwa w przygotowaniu. Warto robić ją późnym latem, gdy dostępne są świeże i aromatyczne warzywa, ale tak naprawdę sprawdzi się przez cały rok.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal542
  • tłuszcz14g
  • węglowodany85g
  • błonnik9g
  • białko14g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Grillowanie papryki i bakłażana: warzywa kroimy w paski i delikatnie posypujemy solą. Wkładamy do lodówki na 15 minut, po czym wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Patelnię do grillowania smarujemy cienką warstwą oleju, po czym umieszczamy na niej kawałki warzyw. Podsmażamy do zarumienienia.

  • krok 2

    Cebula i czosnek: siekamy je. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę do momentu, aż zacznie się karmelizować. Na koniec dodajemy czosnek i smażymy na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty.

  • krok 3

    Sos: grillowane warzywa, pomidory krojone z puszki, kapary i rodzynki dodajemy do podsmażonej cebuli. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut do uzyskania gęstego sosu.

  • krok 4

    Makaron do caponaty: w dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy makaron i gotujemy do miękkości. Wrzucamy makaron do sosu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody pozostałej po ugotowaniu makaronu. Caponatę z makaronem podajemy posypaną listkami bazylii i startym parmezanem.

Porady:

  • Chcąc uzyskać wegańską wersję caponaty, parmezan możemy zastąpić wegańskim odpowiednikiem lub mieszanką płatków drożdżowych i zmielonych migdałów.
  • Caponata siciliana najlepiej smakuje z krótkim makaronem typu rigattoni lub penne.
  • Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania dania, możemy wykorzystać gotowe warzywa grillowane w zalewie - na niej możemy podsmażyć cebulę.
  • Można także użyć innych warzyw grillowanych, na przykład cukinii czy brokułów. Świetnie sprawdzi się dodatek karczochów z zalewy.
  • Dla uzyskania wersji pikantnej caponaty sycylijskiej można dodać odrobinę papryczek chilli.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama