
Caponata – przepis z makaronem
- oliwa z oliwek: 45 ml
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 4 ząbki
- czerwona papryka: 150 g
- bakłażan: 150 g
- pomidory w puszce: 400 g
- kapary: 10 g
- rodzynki: 10 g
- makaron rigatoni: 350 g
- bazylia: 1 pęczek
- parmezan: 50 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal542
- tłuszcz14g
- węglowodany85g
- błonnik9g
- białko14g
Sposób przygotowania
krok 1
Grillowanie papryki i bakłażana: warzywa kroimy w paski i delikatnie posypujemy solą. Wkładamy do lodówki na 15 minut, po czym wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Patelnię do grillowania smarujemy cienką warstwą oleju, po czym umieszczamy na niej kawałki warzyw. Podsmażamy do zarumienienia.
krok 2
Cebula i czosnek: siekamy je. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę do momentu, aż zacznie się karmelizować. Na koniec dodajemy czosnek i smażymy na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty.
krok 3
Sos: grillowane warzywa, pomidory krojone z puszki, kapary i rodzynki dodajemy do podsmażonej cebuli. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut do uzyskania gęstego sosu.
krok 4
Makaron do caponaty: w dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy makaron i gotujemy do miękkości. Wrzucamy makaron do sosu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody pozostałej po ugotowaniu makaronu. Caponatę z makaronem podajemy posypaną listkami bazylii i startym parmezanem.

