
Carbonara z cukinią
- makaron spaghetti: 300 g
- boczek wędzony: 150 g
- cukinia: 300 g
- czosnek: 3 ząbki
- olej: 20 ml
- jajka: 3 szt.
- parmezan: 16 g
- natka pietruszki: 10 g
- pieprz czarny: 4 g
Sposób przygotowania
krok 1
Boczek: kroimy w plastry.
krok 2
Natka pietruszki: myjemy ją, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy.
krok 3
Cukinia: myjemy ją pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w plasterki.
krok 4
Czosnek: obieramy jeden ząbek i drobno siekamy.
krok 5
Jajka: wybijamy je do miseczki i roztrzepujemy za pomocą widelca. Dodajemy parmezan oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
krok 6
Makaron: gotujemy w osolonej wodzie przez około 5–8 minut, aż będzie al dente.
krok 7
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy boczek i smażymy przez chwilę, aż się zarumieni. Następnie dodajemy cukinię oraz czosnek. Smażymy około 4 minuty. Dodajemy ugotowany makaron. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy jajka z parmezanem. Całość podgrzewamy jeszcze przez pół minuty.
krok 8
Podanie: carbonarę z cukinią podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.

