
Carne asada – grillowana wołowina
- stek: 400 g
- limonka: 1 szt.
- pomarańcze: 0.5 szt.
- oliwa z oliwek: 25 ml
- ocet jabłkowy: 20 ml
- brązowy cukier: 15 g
- sos sojowy: 15 ml
- kumin (kmin rzymski): 3 g
- papryka wędzona: 3 g
- czosnek: 10 g
- kolendra: 1 pęczek
- sól: 6 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: czosnek przeciskamy przez praskę. Wyciskamy sok z limonki i połowy pomarańczy. Przelewamy go przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Kolendrę opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy na ściereczce lub za pomocą wirówki do sałaty, po czym siekamy.
krok 2
Marynata: w miseczce umieszczamy płynne składniki: oliwę, ocet jabłkowy, sos sojowy i sok z limonki. Dodajemy brązowy cukier i czosnek. Wsypujemy przyprawy, czyli kmin rzymski i wędzoną paprykę. Na koniec łączymy ze świeżą kolendrą.
krok 3
Steki: umieszczamy w dużym naczyniu. Nacieramy je solą. Rozprowadzamy na nich marynatę. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin lub na noc (czas nieujęty w klasyfikacji dania).
krok 4
Carne asada: wyjmujemy steki wołowe po meksykańsku z lodówki i czekamy, aż osiągną temperaturę otoczenia. Rozgrzewamy grill węglowy lub elektryczny. Przypiekamy mięso przez około 7 minut z każdej strony. W trakcie obróbki termicznej możemy je nasmarować pozostałością marynaty. Zdejmujemy je z grilla i odkładamy na 10 minut, żeby odpoczęło. Możemy podać z podpieczoną cebulką dymką.

