
Cassata – sycylijski tort
- jajka: 6 szt.
- mąka pszenna: 200 g
- cukier: 480 g
- likier: 135 ml
- ricotta: 800 g
- wanilia: 1 szt.
- cynamon: 4 g
- gorzka czekolada: 150 g
- owoce kandyzowane: 300 g
- pistacje: 100 g
- cukier puder: 50 g
- śmietana 30%: 500 ml
- woda: 200 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 170°C. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką.
krok 2
Pistacje: obieramy i kroimy na małe kawałki.
krok 3
Czekolada: drobno kroimy.
krok 4
Jajka: wybijamy do miseczki.
krok 5
Biszkopt: w garnku zagotowujemy wodę. Układamy nad nim naczynie z jajkami, dodajemy 200 g cukru i ubijamy wszystko przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy miseczkę z garnka i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Następnie delikatnie łączymy masę jajeczną z mąką pszenną. Całość wlewamy do tortownicy. Wstawiamy ją do piekarnika na 40 minut.
krok 6
Syrop: do garnka wlewamy 200 ml wody. Wsypujemy 280 g cukru. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i łyżeczką wyjmujemy małe ziarenka – dodajemy je również do garnka. Całość podgrzewamy przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
krok 7
Masa: lekko ciepły syrop łączymy z ricottą oraz cynamonem. Dodajemy kandyzowane owoce, orzechy oraz czekoladę.
krok 8
Bita śmietana: śmietankę 30% ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę.
krok 9
Składanie: ostudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy i kroimy na trzy równe blaty. Nasączamy je likierem Maraschino i przekładamy kremem z ricotty. Następnie wstawiamy ciasto do pojemnika na tort i odkładamy do lodówki na około 4–5 godzin (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania tortu).
krok 10
Dekorowanie: wierzch oraz boki tortu smarujemy bitą śmietaną. Cassata wspaniale prezentuje się udekorowana pistacjami, wiórkami czekolady i kandyzowanymi wiśniami.

