Porady:
- Do casserole można dodać inne warzywa, w zasadzie dowolne, te, które lubimy albo te, które akurat mamy w domu. Do wersji z kiełbaskami pasują np. marchewki, buraki, pietruszka, ziemniaki, bataty.
- Jeśli chcemy, żeby casserole była sycącym daniem obiadowym bazę mogą stanowić ryż, makaron, kasza lub ziemniaki
- Casserole dobrze smakuje tuż po upieczeniu, ale spokojnie możemy je odgrzewać, zyskuje wtedy jeszcze więcej smaku.
- Zamiast kiełbasek warto użyć na przykład szarpanej wieprzowiny lub wegetariańskich parówek. Popularne jest też casserole z kurczakiem – w przypadku filetów, mięso trzeba wcześniej obsmażyć.
- Żeby casserole było jeszcze smaczniejsze, możemy przed pieczeniem, zgrillować kiełbaski na specjalnej patelni.
- Klementynki bez problemu zastąpimy pomarańczami lub mandarynkami, zadbajmy jednak o to, by wybrać te dojrzałe i soczyste. Dzięki dodatkowi soku z cytrusów nasze danie nabiera zupełnie nowego, wspaniałego smaku.
- Ważne przy przyrządzaniu casserole z kiełbaskami jest potrząsanie naczyniem co jakiś czas. Chodzi o to, by składniki upiekły się równomiernie, a przy tym wymieszały.
- Do przygotowania casserole z kiełbaskami możemy też użyć fasoli białej sprzedawanej na wagę. Zróbmy to jednak tylko wtedy, kiedy mamy więcej czasu na zrobienie zapiekanki, ponieważ proces namaczania i gotowania będzie dłuższy niż po prosto wyjęcie fasoli z puszki.
Notka redakcyjna:
Casserole – co to właściwie jest?
Nazwa może sugerować jakieś wyszukane danie, ale nic bardziej mylnego. „Casserole” to po prostu ceramiczne, głębokie naczynie do zapiekania, a sama nazwa wywodzi się z języka francuskiego. Dlatego to nic innego niż dobrze nam znana zapiekanka. I tu mieszczą się również, cieszące się ogromną popularnością, włoska lazania i grecka musaka.
Casserole to danie z gatunku comfort food. W końcu z tym kojarzą nam się wszelkiego rodzaju zapiekanki. Podobnie jak w przypadku zapiekanek makaronowych czy ziemniaczanych, tak i tutaj, możemy użyć do przygotowania ulubionych składników lub po prostu w duchu zero waste wykorzystać to, co mamy akurat w lodówce.
Casserole z kurczakiem
Zapiekanka z kurczakiem często przygotowywana jest w towarzystwie ziemniaków i fasoli. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i stosunkowo tania. Wystarczy ugotować kilka ziemniaków w mundurkach, obrać i pokroić w 2-centymetrowe plastry. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy przez kilka minut na patelni, aż odparuje nadmiar płynu. Następnie możemy zrobić warstwową zapiekankę. Najpierw układamy ziemniaki, oprószamy je solą i pieprzem do smaku, na nie trafia kurczak i fasola. Na to ponownie rozkładamy ziemniaki i tak aż do wyczerpania składników – przy czym ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Całość można posypać serem żółtym lub zalać sosem pomidorowym lub beszamelowym. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeśli nie mamy czasu lub cierpliwości, wszystkie składniki można po prostu wymieszać ze sobą, dodając fasolę po koniec pieczenia – tak, jak w przepisie powyżej.
Oczywiście składniki można tutaj zmieniać, w zależności od upodobań lub tego, co akurat mamy pod ręką. Ziemniaki z powodzeniem można zamieć na makaron lub kaszę kuskus, z którą dobrze komponują się słodkie dodatki, np. rodzynki.