
Cassoni włoskie
- mąka pszenna: 250 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- sól: 2 g
- oliwa z oliwek: 50 g
- woda: 125 ml
- przecier pomidorowy: 125 ml
- czosnek: 10 g
- bazylia: 3 g
- zioła prowansalskie: 3 g
- pieprz kajeński (mielony): 2 g
- rukola: 100 g
- mozzarella: 250 g
- szynka parmeńska (prosciutto): 150 g
- pomidorki koktajlowe: 150 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie ciasta na cassoni: W misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy oliwę i wodę. Całość mieszamy ze sobą do połączenia składników, a następnie przekładamy na blat lub stolnicę. Wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Formujemy z niego kulę, owijamy ją szczelnie folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki.
krok 2
Formowanie placków: Ciasto dzielimy na 4 równe części. Formujemy z nich kule, a następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy. Placki powinny mieć około 20 centymetrów średnicy i kilka milimetrów grubości.
krok 3
Przygotowanie dodatków: Mozzarellę trzemy na tarce. Pomidorki i rukolę dokładnie myjemy. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. W osobnej misce łączymy ze sobą przecier pomidorowy, oliwę, oregano, czosnek oraz sól. Mieszamy do połączenia składników. Gotowy sos rozsmarowujemy na całej powierzchni placków. Pozostałe dodatki kładziemy na jednej połowie cassoni, a następnie składamy ciasto na pół. Ręcznie przygniatamy brzegi piadiny tak, by podczas pieczenia nie wypłynął z niej sos.
krok 4
Pieczenie piadiny z mozzarellą: Na rozgrzaną patelnię kładziemy złożoną piadinę. Smażymy z obu stron przez około 2-3 minuty. Jeśli na powierzchni placków zaczną robić się bąble, przekłuwamy je za pomocą widelca lub noża.

