Reklama

Cebula faszerowana jajkiem i zapiekana na sposób włoski to przystawka, która zachwyci domowników. Wykonana z prostych składników zamienia się w wyjątkowe danie.

Składniki:

4 duże cebule czosnkowe
białe
6 jajek ugotowanych na twardo
200 g mortadeli w jednym kawałku
czubata łyżka szczypiorku
drobno posiekanego
łyżka masła
sól
pieprz
4 grube kromki bułki wrocławskiej
namoczone w mleku
2 surowe jajka
5 łyżek startego parmezanu
łyżka bułki tartej
olej słonecznikowy

Kroki przygotowania:

Cebule obieramy
przecinamy w poprzek na połówki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 6–8 min. Odcedzamy delikatnie
wyjmujemy środkowe warstwy
aby powstały nam miseczki
wyjęte części siekamy.
Jajka na twardo i mortadelę ścieramy na małych oczkach
łączymy z posiekaną cebulą
szczypiorem i wyrabiamy na gładką masę z masłem
solą i pieprzem do smaku. Farszem napełniamy środki cebulowych miseczek. Odciskamy namoczoną bułkę
kruszymy do miski
dodajemy surowe jajka
parmezan
mieszamy.
Nakładamy na wierzch cebul
obsypujemy bułką tartą. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem
oprószamy solą i pieprzem. Układamy cebule
zapiekamy w temp. 200°C przez 15–20 min. Serwujemy na ciepło
w głębokich talerzach wyłożonych mieszanką sałat polanych sosem winegret.
Możemy też przygotować farsz z ugotowanej i zmielonej białej kiełbasy wymieszanej z musztardą z ziarnami gorczycy oraz podsmażonymi
posiekanymi środkami cebul. Wykładamy farsz do cebulowych misek
na wierzch wybijamy delikatnie po jednym jajku. Wstawiamy do piekarnika
zapiekamy przez 20 min. Wykładamy na talerz
dookoła wylewamy delikatnie gęsty biały barszcz wielkanocny przyprawiony chrzanem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Reklama

Porady:

Zobacz także: schab z glazurowanym ananasem

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama