
Cebula faszerowana kuskusem
- orzechy piniowe: 20 g
- suszone morele: 30 g
- kuskus: 40 g
- masło: 30 g
- oliwa z oliwek: 30 ml
- bulion warzywny: 300 ml
- czerwona cebula: 4 szt.
- natka pietruszki: 10 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- cynamon: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik: rozgrzewamy do temp. 200°C.
krok 2
Cebule: odcinamy ich szczyt, a także przycinamy dół, żeby bezpiecznie stały, ale uważamy, żeby się nie rozwarstwiły. Umieszczamy je w naczyniu do pieczenia, wlewamy szklankę wody i skrapiamy oliwą. Przykrywamy cebule z czapeczkami i pieczemy przez ok. 1 godz. Studzimy je, po czym łyżeczką opróżniamy centralną część. Uzyskany miąższ siekamy.
krok 3
Farsz: 2 łyżki oliwy i 1,5 łyżki masła rozgrzewamy na patelni przez kilka minut. Wrzucamy miąższ cebuli, cynamon i kuskus. Chwilę podgrzewamy, dolewamy 100 ml bulionu, przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy kuskus na 5 min, a następnie dodajemy morele, piniole (lub pistacje) i natkę pietruszki.
krok 4
Pieczenie: wypełniamy cebule nadzieniem i przykrywamy czapeczkami. Wlewamy pozostały bulion i dodajemy masło. Pieczemy przez 25 min. Jeśli zbyt szybko będzie się rumienić, przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką.

