
Cebulaki
- mąka pszenna: 500 g
- mleko: 260 ml
- drożdże: 250 g
- masło: 100 g
- żółtko: 2 szt.
- jajka: 2 szt.
- cukier: 12 g
- sól: 6 g
- czarnuszka: 6 g
- ziemniaki: 1000 g
- cebula: 600 g
- gałka muszkatołowa: 2 g
- olej: 20 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie ciasta: Drożdże kruszymy w palcach, dodajemy 1 łyżkę cukru i ucieramy do uzyskania płynnej konsystencji. Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie parzyło. Wlewamy do miski, dodajemy płynne drożdże, 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia.
krok 2
Wyrabianie ciasta: Do misy miksera wsypujemy resztę mąki, dodajemy żółtka, jajko, sól i rozczyn. Wyrabiamy 10-15 minut. Masło roztapiamy i studzimy. Następnie wlewamy do ciasta i wyrabiamy 5 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
krok 3
Przygotowanie farszu: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy wodę i ugniatamy je tłuczkiem na purée. Dodajemy masło i gałkę muszkatołową, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebule obieramy, kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy cebulę i smażymy 10-15 minut na średnim ogniu, aż się skarmelizuje. Odstawiamy do wystygnięcia.
krok 4
Pieczenie cebulaków: Ciasto dzielimy na bułeczki, tak aby każda ważyła około 60 g. Formujemy z nich okrągłe placki, pozostawiając rancik. Na środku spłaszczamy placki palcami. Nakładamy przestudzone purée, a na wierzch dość sporo cebuli. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Jajko rozkłócamy z mlekiem. Za pomocą pędzelka smarujemy jajkiem ranty ciasta i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.

