
Chakalaka
- groszek konserwowy: 400 g
- pomidory w puszce: 400 g
- zielona papryka: 1 szt.
- czerwona papryka: 1 szt.
- marchewka: 350 g
- tymianek: 3 g
- przyprawa curry: 6 g
- papryka chili: 1 szt.
- korzeń imbiru: 10 g
- cebula: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 30 ml
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Smażenie: cebulę i czosnek obieramy. Chili myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne, papryczkę drobno kroimy. Cebule siekamy w drobną kostkę, natomiast czosnek w plasterki. Dużą patelnię rozgrzewamy wraz z oliwą. Dodajemy przygotowane warzywa oraz przyprawy: curry, tymianek. Smażymy 2–3 minuty.
krok 2
Imbir: obieramy go i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, połowę dodajemy na patelnię, drugą część pozostawiamy na później.
krok 3
Marchew: obieramy ją, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy na patelnię i smażymy, mieszając 2–3 minuty.
krok 4
Papryka: czerwoną i zieloną myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy nasiona. Kroimy w średnią kostkę. Dokładamy na patelnię i smażymy 5 minut. Po tym czasie dodajemy resztę imbiru, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
krok 5
Wykończenie chakalaki: dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz osączony groszek. Całość mieszamy i gotujemy 3–4 minuty.

