
Charoset – potrawa z tartych jabłek
- jabłka: 500 g
- sok z cytryny: 10 ml
- orzechy włoskie: 100 g
- migdały: 50 g
- cynamon: 5 g
- cukier: 20 g
- czerwone wino: 100 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Jabłka: myjemy. Nie obieramy ze skórki, a jedynie przekrajamy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na grubej tarce. Polewamy sokiem z cytryny.
krok 2
Orzechy: prażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Uważamy, żeby ich nie przypiec, inaczej staną się gorzkie. Kiedy uwolnią aromat, przekładamy je na deskę do krojenia, studzimy i siekamy na mniejsze kawałki.
krok 3
Mieszanie składników: jabłka i orzechy posypujemy cukrem i cynamonem, a następnie zalewamy słodkim czerwonym winem. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
krok 4
Podanie: kiedy jabłka i bakalie nasiąkną winem, możemy podać charoset. Mieszamy go, żeby wszystkie składniki połączyły się z sokiem, który spłynął na dno naczynia. Danie przekładamy na talerz lub do pucharka. Dekorujemy całymi orzechami i plasterkami jabłka.

