
Chatka Puchatka - chatka Baby Jagi
- herbatniki: 36 szt.
- twaróg: 600 g
- masło: 125 g
- cukier puder: 60 g
- cukier waniliowy: 15 g
- kakao: 20 g
- galaretka truskawkowa: 70 g
- czekolada deserowa: 200 g
- śmietana 30%: 50 ml
- wiórki kokosowe: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie galaretki: zagotowujemy 350 ml wody i rozpuszczamy w niej galaretkę. Dobrze wymieszany płyn przelewamy do płaskiego, najlepiej prostokątnego pojemnika i odstawiamy do zastygnięcia.

fot. Magda Pomorska krok 2
Masa twarogowa: twaróg mielimy lub - jeśli mamy gotowy ser - miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i miękkim masłem. Ok. 1/3 masy przekładamy do mniejszej miski, dodajemy kakao i miksujemy na gładką masę.

fot. Magda Pomorska krok 3
Układanie herbatników: na większej desce do krojenia rozkładamy folię aluminiową i układamy herbatniki w trzech rzędach. Na ich powierzchni równomiernie smarujemy serową masę z kakao.

fot. Magda Pomorska krok 4
Składanie domku: układamy drugą warstwę herbatników, dociskając do masy kakao. Na środkowy rząd nakładamy część masy serowej - dodajemy paski galaretki, dodajemy resztę sera tworząc kształt dachu. Pomagając sobie folią, zewnętrzne herbatniki zamykamy i dociskamy na serowej masie. Tak uzyskamy charakterystyczny kształt chatki Baby Jagi. Zawijamy ściśle folią i chowamy do lodówki na kilka godzin.

fot. Magda Pomorska krok 5
Dekorowanie chatki Baby Jagi: w kąpieli wodnej (ustawiając miseczkę nad gotującą się w rondelku wodą) roztapiamy połamaną czekoladę. Dodajemy śmietanę kremówkę, mieszając trzepaczką. Płynną czekoladą polewamy odpakowaną z folii chatkę. Równomiernie, tak aby polewa pokryła cały deser. Posypujemy wiórkami kokosowymi i ponownie schładzamy w lodówce.

fot. Magda Pomorska

