Reklama

Chicken parm to smażone panierowane w parmezanie filety kurczaka, zapiekane z mozzarellą i sosem pomidorowym. Tak przygotowane mięso jest soczyste, bardzo aromatyczne, delikatne i pożywne. To doskonałe danie obiadowe, możemy podać go np. na niedzielny obiad w towarzystwie makaronu. Jeśli szukacie urozmaicenia codziennego menu, zapraszamy po nasz przepis na chicken parm.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik: nagrzewamy go do 220°C.

  • krok 2

    Kurczak: piersi rozcinamy wzdłuż, na 4 kotlety. Delikatnie rozbijamy je, np. przez folię spożywczą, tak by nie uszkodzić mięsa. Solimy i pieprzymy.

  • krok 3

    Panierowanie chicken parm: parmezan drobno ścieramy i 80 g wsypujemy do głębokiego talerza, dodajemy bułkę tartą, granulowany czosnek, mieszamy. Do drugiego talerza wbijamy jajka, rozmącamy je. Następnie kotlety obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce z parmezanem. Panierkę dociskamy, nadmiar strzepujemy.

  • krok 4

    Smażenie: naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15–20 minut, aż ser się roztopi i zacznie delikatnie rumienić.

  • krok 5

    Przygotowanie do pieczenia: mozzarellę ścieramy. Naczynie do zapiekania smarujemy niewielką warstwą sosu pomidorowego. Wykładamy kotlety. Każdy z nich smarujemy 2 łyżkami sosu, posypujemy mozzarellą i resztą parmezanu.

  • krok 6

    Smażenie: naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15–20 minut, aż ser się roztopi i zacznie delikatnie rumienić.

Porady:

  • Kurczaka na patelni opiekamy szybko, na mocno rozgrzanym oleju. Dzięki temu zabiegowi mięso będzie soczyste w środku.
  • Jeżeli zależy nam na chrupiącej panierce, wówczas nie polewamy sosem kotletów w naczyniu żaroodpornym, posypujemy je jedynie serami. W tym przypadku na dno naczynia dodajemy więcej passaty.
  • Chicken parm można podać na makaronie. Niekoniecznie musi to być pszenne spaghetti, odpowiednie będą też inne np. żytnie, pełnoziarniste, bezglutenowe.
  • Chicken parm posypujemy ziołami, a najlepsze będą świeże np.: bazylia, oregano, tymianek. Są bardziej aromatyczne od suszonych i mocno podnoszą walory smakowe dania.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama