
Chicken parm
- filet z kurczaka: 2 szt.
- bułka tarta: 80 g
- parmezan: 100 g
- czosnek granulowany: 15 g
- jajka: 2 szt.
- mozzarella: 150 g
- passata pomidorowa: 200 ml
- olej: 40 g
- bazylia: 2 gałązki
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 4 g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik: nagrzewamy go do 220°C.
krok 2
Kurczak: piersi rozcinamy wzdłuż, na 4 kotlety. Delikatnie rozbijamy je, np. przez folię spożywczą, tak by nie uszkodzić mięsa. Solimy i pieprzymy.
krok 3
Panierowanie chicken parm: parmezan drobno ścieramy i 80 g wsypujemy do głębokiego talerza, dodajemy bułkę tartą, granulowany czosnek, mieszamy. Do drugiego talerza wbijamy jajka, rozmącamy je. Następnie kotlety obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce z parmezanem. Panierkę dociskamy, nadmiar strzepujemy.
krok 4
Smażenie: naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15–20 minut, aż ser się roztopi i zacznie delikatnie rumienić.
krok 5
Przygotowanie do pieczenia: mozzarellę ścieramy. Naczynie do zapiekania smarujemy niewielką warstwą sosu pomidorowego. Wykładamy kotlety. Każdy z nich smarujemy 2 łyżkami sosu, posypujemy mozzarellą i resztą parmezanu.
krok 6
Smażenie: naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15–20 minut, aż ser się roztopi i zacznie delikatnie rumienić.

