
Chickenburger
- olej: 20 g
- cebula: 220 g
- czosnek: 10 ząbków
- pomidory w puszce: 400 g
- musztarda: 1 łyżeczka
- ocet: 1 łyżka stołowa
- tabasco: 0.25 łyżeczki
- papryka w proszku: 1 szczypta
- miód: 1 łyżeczka
- powidła śliwkowe: 1 łyżeczka
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 2 szczypty
- tymianek: 1 szczypta
- filet z kurczaka: 500 g
- bulion warzywny: 250 ml
- bułka: 4 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Sos bbq do chickenburgera: Na rozgrzany olej wrzucamy 110 g cebuli i 4 ząbki czosnku, szklimy. Dodajemy pomidory z zalewą, gotujemy od zawrzenia ok. 10 min na małym ogniu, mieszając. Dodajemy musztardę, ocet, sos tabasco, paprykę, miód, powidła, sól i pieprz. Sos mieszamy, znowu zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy odkryty ok. 15 min, aby zgęstniał. Miksujemy i studzimy.
krok 2
Smażenie mięsa: Mięso obsmażamy ze wszystkich stron na oleju, obok przypiekamy cebulę i główkę czosnku. Podlewamy bulionem, przykrywamy i dusimy ok. 45 min, aż mięso zacznie się rozpadać. Wyjmujemy i gorące rozdzielamy widelcem na włókna.
krok 3
Chickenburgery: Sos z pieczenia zlewamy, dodajemy upieczoną cebulę i wyciśnięty z osłonek czosnek, miksujemy, przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Bułki przecinamy, przypiekamy na suchej patelni. Mięso mieszamy z sosem bbq, nakładamy na połówki bułek, na nim kładziemy porcję sałatki colesław, przykrywamy resztą bułek, przekłuwamy patyczkiem.

