
Chille relleno – faszerowane chili
- papryka chili: 4 szt.
- mięso mielone wołowe: 250 g
- ser żółty: 50 g
- cebula: 100 g
- czosnek: 5 g
- pomidor: 300 g
- jajka: 3 szt.
- mąka pszenna: 100 g
- sól: 3 g
- olej: 500 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Pomidory nacinamy i zalewamy wrzącą wodą. Czekamy kilka minut, po czym przekładamy je do kąpieli wodnej z lodem. Zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
krok 2
Farsz: cebulę podsmażamy na łyżce oleju do zeszklenia. Dodajemy czosnek i pomidory. Czekamy, aż uwolnią aromaty. Dokładamy mięso, rozdrabniamy je i smażymy, aż się zarumieni, a nadmiar wody odparuje. Wyjmujemy farsz do miseczki.
krok 3
Chili: papryki opalamy nad palnikiem gazowym, aż skórka zrobi się czarna. Przekładamy je do miseczki i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie układamy papryki na desce do krojenia i ściągamy z nich skórkę.
krok 4
Faszerowanie: nacinamy papryki wzdłuż, tak żeby można było włożyć do nich farsz, ale żeby nie otworzyły się całkowicie. Za pomocą łyżki umieszczamy w środku mięso i posypujemy je startym serem. Otwór zamykamy palcami i zabezpieczamy go wykałaczkami. Nie chcemy, żeby ser wyciekał podczas smażenia chile relleno.
krok 5
Masa jajeczna: białka ubijamy na gęstą pianę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
krok 6
Olej: rozgrzewamy w dużym garnku z grubym dnem. Żeby sprawdzić, czy jest wystarczająco gorący, umieszczamy płaską dłoń tuż nad jego powierzchnią. Jeśli poczujemy ciepło, wrzućmy do niego odrobinę panierki. Jeśli zacznie od razu, ale powoli wypływać na wierzch, to znaczy, że olej jest wystarczająco gorący. Możemy też sprawdzić to za pomocą termometru – tłuszcz powinien mieć około 180°C.
krok 7
Panierowanie: przygotowujemy dwie miseczki – w jednej mieszamy mąkę pszenną z solą, w drugiej umieszczamy puszystą masę jajeczną. Nadziane papryki delikatnie obtaczamy w mące, po czym lekko strząsamy jej nadmiar. Następnie zanurzamy je w masie i od razu wrzucamy do gorącego oleju.
krok 8
Smażenie: kiedy minie około 3 minut, przekręcamy papryki za pomocą metalowych szczypców. Smażymy, dopóki nie będą rumiane i chrupiące z obu stron. Wyjmujemy na talerz z ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

