Porady:
- Chili sin carne można przygotowywać z różnych składników, jednak podstawą jest czerwona fasola, z dodatkiem białej. Sprawdzi się też soczewica, która zagęści danie – tak, jak w naszym przepisie, a także czarna fasola.
- Do chili sin carne można wykorzystać również suszone fasole, tylko trzeba je namoczyć przez całą noc i ugotować, co znacznie wydłuża czas przygotowania potrawy.
- Można przygotować je również z tartym selerem, ziemniakami pokrojonymi w kostkę (wtedy będzie stanowić samodzielne danie) – warzywa podsmażamy – i granulatem sojowym, sprawdzi się też chili sin carne z tofu. Tak naprawdę mogą znaleźć się w nimi dowolne warzywa. Ważne jest odpowiednie doprawienie potrawy, tak, żeby była pikantna lub chociaż z lekko wyczuwalną ostrą nutą.
- Pomidory świeże możemy zastąpić tymi z puszki lub dobrej jakości passatą.
- Chili sin carne może być też farszem do naleśników, pieczonej papryki, tortilli, taco shells.
- Podajemy jako samodzielne danie lub z ryżem albo kawałkiem jakościowego pieczywa.
Notka redakcyjna:
Chili sin carne – to warto wiedzieć
Chili sin carne jest wegetariańską odmianą tradycyjnego chili con carne, czyli wersji z mięsem mielonym. Potrawa ta pochodzi z Meksyku, ale popularność zyskała również w Stanach Zjednoczonych, zwłaszcza w Teksasie. Traktowana jest jako fast food. Chili często podawane jest w taco shells, czyli chrupiących, kukurydzianych plackach, które kształtem przypominają muszle. Bez problemu można je kupić w polskich sklepach. Można podawać je również w plackach tortilli lub w towarzystwie nachos, które można zrobić samodzielnie w domu. Często wierzch chili sin carne posypuje się serem, np. cheddarem i oblewa kwaśną śmietaną, żeby złagodzić ostry smak.
Dlaczego warto jeść paprykę chili
Przez jakiś czas funkcjonował mit, że papryka chili wywołuje wrzody żołądka i źle wpływa na układ pokarmowy, ze względu na swoją ostrość. Na szczęście teraz już wiemy, że ta informacja ma niewiele wspólnego z rzeczywistością.
Za ostrość w papryce odpowiada kapsaicyna, jej zawartość różni się w zależności od gatunku tego warzywa. Pikantny smak określa się za pomocą skali Scoville’a, wprowadzonej w 1912 roku, w sposób organoleptyczny. Jest to najpopularniejsza metoda, choć dostępne są również inne, np. analityczna. Kapsaicyna ma silne właściwości antyoksydacyjne, czyli opóźniające starzenie się komórek, obniża również ryzyko chorób wieńcowych i udaru mózgu. Co ciekawe ma pozytywny wpływ na odchudzanie i oczyszczenie organizmu z toksyn. Ma również działanie dezynfekcyjne (wyciąg stosowany jest na rany), przeciwzapalne i przeciwbólowe. A to tylko niewielka część właściwości prozdrowotnych papryki chili.
Najpopularniejsze odmiany papryki chili to: pepperoni (podłużna, czerwona, rzadziej zielona), jalapeno (czerwona i częściej używana zielona), tabasco (czerwona i żółta), habanero (czerwona, pomarańczowa, żółta – najostrzejsza z okrągłych), kajeńska (podłużna, zielona i jasnoczerwona).