Chiński makaron z kurczakiem
Przepis na makaron z kurczakiem po chińsku.
Składniki:
30 dag piersi kurczaka
łyżeczka przyprawy „pięć smaków”
łyżeczka słodkiej papryki
5 łyżek sosu sojowego
25 dag brokułów
sól
2 ząbki czosnku
2 szalotki
strąk czerwonej papryki
15 dag boczniaków
25 dag chińskiego makaronu jajecznego
2 cm korzenia imbiru
2 łyżki oleju sezamowego
50 ml bulionu warzywnego
łyżeczka brązowego cukru
Kroki przygotowania:
Kurczaka kroimy na 2–cm kawałki, przekładamy do miski, oprószamy przyprawą i słodką papryką, skrapiamy łyżką sosu sojowego. Brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki i ok. 3 min blanszujemy w osolonym wrzątku, osączamy. Czosnek i szalotki obieramy i drobno siekamy. Paprykę przecinamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo cienkie paseczki. Oczyszczone grzyby kroimy na małe kawałki. Makaron gotujemy 5 min w osolonej wodzie. Imbir obieramy i drobno siekamy. Olej rozgrzewamy w woku, wrzucamy kurczaka i obsmażamy go na dużym ogniu. Dodajemy czosnek, szalotkę, imbir i grzyby, podsmażamy 1 min, dodajemy paprykę i brokuły, smażymy jeszcze ok. 2 min. Wlewamy resztę sosu sojowego i bulion, dodajemy brązowy cukier, dusimy jeszcze 2 min. Makaron starannie osączamy i wkładamy do kurczaka z warzywami, mieszamy. Podgrzewamy jeszcze 2 min.


