Reklama

Smakowite połączenie Polskiej i Chińskiej kuchni.

Składniki:

na ciasto
300 gr mąki
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka smalcu
200 ml wrzątku
nadzienie;
450 gr mięsa mielonego indyczego
3 łyżki białej fasoli (może być z puszki)
3 owocki kardamonu
szczypta ziół prowansalskich
pół łyżeczki imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
1 mała papryczka chili
1 łyżka sezamu
1 łyżka siekanego szczypiorku

Kroki przygotowania:

Mięso lekko wysmażyć, dodać przyprawy, czosnek, posiekaną papryczkę i fasolę, podusić ok 10 min. przełożyć do robota i wszystko zmiksować na pastę.
Do pasty dodać sezam i szczypiorek. Wymieszać.
ciasto
W misce wymieszać mąkę z solą , proszkiem do pieczenia i smalcem, zalać wrzątkiem i szybko zgnieść na jednolite ciasto.
Ciasto wałkować cienko jak na tradycyjne pierożki, kroić w kwadraty , nakładać nadzienie i formować sakieweczki, górę ucinać.
Gotować na parze ok 10 min.
Pierożki podać z tradycyjnym rosołem z kurczaka .

Reklama

Porady:

Zobacz też: dum sum - chińskie pierożki pod lupą

Notka redakcyjna:

Jeśli masz ochotę na pierogi z innym rodzajem drobiu, to polecamy również pierogi z kurczakiem. Fankom i fanom kuchni świata proponujemy przepis na gruzińskie pierożki chinkali. Zawsze dobrym pomysłem na pierogi z mięsem są też pieczone pierogi z wieprzowiną.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama