Porady:
- Chipsy z jabłek z cynamonem są idealnym połączeniem smaków – zdecydowanie warto ich spróbować.
- Jak przechowywać chipsy jabłkowe? Gotowe chipsy jabłkowe najlepiej przechowywać w puszce lub szczelnie zamykanym pojemniku, aby nie złapały wilgoci i pozostały chrupiące.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić chipsy jabłkowe?
Warto zrobić w domu chipsy jabłkowe – przepis na zdrową przekąskę znajdziecie powyżej. Chipsy z jabłek są raczej słodkie i chrupiące – przyjemnie się łamią, a jednocześnie nie są trudne do pogryzienia. W takim razie jak zrobić chipsy jabłkowe? Owoce należy umyć i pokroić na cienkie plasterki. Nie warto ich obierać, ponieważ to w skórce jabłek znajduje się najwięcej błonnika! Plasterki należy rozłożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika ustawionego na niską temperaturę (60-80 stopni Celsjusza). Jak długo suszyć chipsy jabłkowe? Przepis nie podaje dokładnego czasu. Chipsy jabłkowe z piekarnika powinny się suszyć do momentu, aż plasterki będą suche i łatwo łamliwe. W zależności od ich grubości może to zająć od półtorej do pięciu godzin.
Czy chipsy jabłkowe są zdrowe?
Chipsy z jabłek są bardzo zdrową przekąską. Podjadać mogą je dzieci, osoby na diecie. Dzięki dużej ilości białka łatwo można się nimi nasycić. Warto przygotować domowe chipsy z jabłek, ponieważ zdarza się, że te kupione w sklepie są dosładzane. Warto więc czytać składy! Przy okazji można też sprawdzić kaloryczność takich chipsów, która przez metodę obróbki cieplnej (suszenie zamiast smażenia) jest niższa niż w przypadku zwykłych chipsów. W 100 gramach produktu znajduje się trochę mniej niż 400 kcal.
Zdrowe chipsy można przygotować z najróżniejszych owoców i warzyw. Chipsy jabłkowe są jedną z popularniejszych przekąsek, jednak nie są jedynym przepisem! Równie słodkie i trochę bardziej twarde chipsy bananowe to ulubieniec dzieci. Są słodkie i świetnie pasują do śniadań. Prawdziwym hitem są wytrawne chipsy. Na pierwszy strzał idą zdrowe chipsy z jabłek, baratów i buraków, które mają znacznie mniej tłuszczu niż te możliwe do kupienia w sklepie. Warto też ususzyć marchewkę, aby otrzymać chipsy marchewkowe. Z popularnego ostatnio jarmużu można otrzymać ekspresowe chipsy, które są gotowe w 10 minut! Warto też sięgnąć po zielone chipsy z kapusty. Jak widać są tutaj same pyszności aż czekające na moment, gdy staną się zdrową przekąską do filmu lub spotkania ze znajomymi.