
Chleb cebulowy
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- drożdże: 50 g
- mleko: 125 ml
- cukier: 5 g
- sól: 15 g
- mąka pszenna: 1 kg
- prażona cebulka: 50 g
- mak: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Zaczyn drożdżowy na chleb: Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Gotowy zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
krok 2
Wyrabianie ciasta: Resztę mąki i cebulkę mieszamy z zaczynem. Dodajemy 1/2 l ciepłej wody i sól. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni.
krok 3
Pieczenie chleba cebulowego: Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 35x11 cm. Wierzch wygładzamy zwilżoną w wodzie dłonią. Ewentualnie posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Studzimy chleb w formie.

