Porady:
- Chleb z żurawiną kroimy ostrym nożem z ząbkami dopiero po całkowitym ostygnięciu pieczywa. Mamy wtedy pewność, że kromki się nie rozpadną.
- Do przygotowania chleba najlepiej wybrać mąkę pszenną luksusową, bułkową, chlebową lub razową. Ostatni produkt odznacza się wyjątkowo dużą zawartością soli mineralnych np. magnezu, żelaza, selenu. Jednak jest on również dosyć intensywny w smaku, więc polecamy połączyć go z innymi mąkami.
- Cukier możemy zastąpić miodem. Wystarczy dodać jedną łyżkę produktu. Składnik ten nada wypiekowi głębokiego aromatu.
- Woda nie powinna być zimna. W takim przypadku spowolni proces fermentacji. Natomiast jeśli będzie zbyt gorąca, zniszczy drożdże i w konsekwencji ciasto na chleb nie urośnie. W związku z tym najlepiej, jeśli temperatura płynu wynosi 20-40°C.
- Świeże drożdże bez problemu zamienimy na te instant. Nie musimy wtedy robić zaczynu. Wystarczy, że 7 g produktu połączymy z mąką i pozostałymi składnikami.
- Chleb przechowujemy w chlebaku lub zawinięty w materiałową ściereczkę przez ok. 5 dni.
- Podczas fermentacji ciasta, możemy odstawić je na godzinę do nagrzanego do 30°C, a następnie wyłączonego piekarnika. W ten sposób stworzymy idealne warunki dla drożdży.
Notka redakcyjna:
Chleb z żurawiną – z czym go podać?
Domowy chleb z żurawiną kusi swoim głębokim aromatem już podczas pieczenia. Rewelacyjnie smakuje podany zarówno na śniadanie, jak i kolację. Kromkę domowego wypieku proponujemy połączyć z:
- serem – sprawdzi się tutaj zarówno ser żółty, jak i ten pleśniowy np. lazur, camambert lub brie,
- domową nutellą – skrywa w sobie duże ilości orzechów laskowych, kakao, czekoladę, mleko i olej kokosowy. Kromka posmarowana nutellą to fantastyczny pomysł na śniadanie. Zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom,
- wędliną – okazuje się, że żurawina wspaniale komponuje się również z boczkiem, szynką parmeńską, a nawet plasterkami kiełbasy,
- domowym masłem – pasuje do każdego rodzaju pieczywa. Na jego bazie możemy przygotować różne wyśmienite smarowidła np. czosnkowe, koperkowe lub serowe,
- dżemem – to nieco zdrowsza alternatywa dla nutelli. Warto przygotować ją samemu w domu. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie wyjdzie za słodka.
Chleb z żurawiną na zakwasie
Jeśli mamy ochotę zamiast zwykłych drożdży piekarskich, możemy użyć zakwasu. Należy jednak zaznaczyć, że przygotowanie pieczywa w takim wydaniu zajmie nieco więcej czasu. W takiej sytuacji zakwas mieszamy z niewielką ilością mąki oraz wody, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, aż urośnie. Proces fermentacji może trwać nawet 8 godzin. W związku z tym polecamy zrobić to wieczorem, a rano połączyć go z resztą składników na chleb. Następnie powstałą masę przekładamy do keksówki. Ciasto przykrywamy folią do żywności i zostawiamy w ciepłym miejscu na 5-7 godzin. Po wyrośnięciu, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego na 190°C. Chleb z żurawiną na zakwasie zachowuje świeżość nawet przez 10 dni.
Chleb z żurawiną – inne warianty
Surowe ciasto na chleb z żurawiną możemy wzbogacić również o:
- orzechy – sprawdzą się zarówno laskowe, włoskie, jak i migdały. Jeśli chcemy, żeby były wyjątkowo miękkie po upieczeniu, wystarczy namoczyć je wcześniej przez kilka godzin w wodzie,
- ziarna słonecznika – to pyszny dodatek do pieczywa, który możemy połączyć również z pestkami dyni, sezamem lub makiem,
- przyprawy – polecamy użyć czarnuszki lub kminku. Składniki te sprawią, że nasz chleb będzie odznaczał się głębokim aromatem,
- rodzynki – wspaniale komponują się z żurawiną. Pieczywo w takim wydaniu stanowi świetną propozycję na słodkie śniadanie.
Chleb z żurawiną – bezglutenowy
Chleb z żurawiną nie musi zawierać glutenu. Warto wtedy zamienić mąkę pszenną na:
- mąkę gryczaną – odznacza się lekko orzechowym smakiem i brązowym kolorem,
- mąkę owsianą – możemy kupić gotową w sklepie lub przygotować samemu i zmielić płatki owsiane w młynku do kawy,
- mąkę ryżową – charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym smakiem i śnieżnobiałą barwą,
- mąkę jaglaną – stanowi bogate źródło witaminy B, potasu oraz magnezu.
Każda mąka bezglutenowa odznacza się innymi właściwościami, więc warto łączyć je ze sobą. W ten sposób stworzymy idealną mieszankę do chleba.