
Chleb na kefirze
- mąka pszenna: 1 kg
- woda: 375 ml
- drożdże: 50 g
- kefir: 400 g
- cukier: 5 g
- sól: 10 g
- oliwa z oliwek: 45 ml
- jajka: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Zaczyn: wodę podgrzewamy - powinna być ciepła. Rozpuszczamy w niej świeże drożdże i dokładnie mieszamy z 1 łyżeczką cukru (5g). Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
krok 2
Wyrabianie ciasta: do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy sól. Dolewamy kefir (warto wcześniej dokładnie wstrząsnąć opakowaniem), oliwę i przygotowane wcześniej drożdże. Zagniatamy na gładkie ciasto lub wyrabiamy w robocie planetarnym z hakiem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
krok 3
Pieczenie: wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy na podsypanej stolnicy, dzielimy na dwie części i przekładamy do wysmarowanych lekko tłuszczem foremek. Wierzch ciasta smarujemy cienko białkiem za pomocą pędzelka kuchennego. Można w tym momencie również dodać mak, siemię lnianę czy inne dodatki. Ciasto na chleb odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C, przez ok. 60 minut, kontrolując pod koniec stopień zarumienienia skórki.

