
Chleb rwany
- mąka pszenna: 500 g
- drożdże: 35 g
- woda: 200 ml
- oliwa z oliwek: 60 ml
- jajka: 2 szt.
- sól: 8 g
- cukier: 4 g
- masło: 135 g
- bułka tarta: 40 kg
- natka pietruszki: 5 gałązek
- czosnek: 4 ząbki
Sposób przygotowania
krok 1
Produkty: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Należy wyjąć je z lodówki minimum na 1 godzinę przez pieczeniem.
krok 2
Zaczyn drożdżowy: do miski wlewamy 125 ml szklanki ciepłej wody , wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz 2 łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10–15 w temperaturze pokojowej, aż zaczyn zacznie się pienić i podrastać.
krok 3
Wyrobienie ciasta: mąkę przesiewamy do misy miksera, dodajemy zaczyn, jajka, resztę wody, 3 g soli, oliwę. Wyrabiamy przy pomocy haka do ciasta drożdżowego przez 10–15 minut. Masa po wyrobieniu powinna ładnie odchodzić od ścianek miski i być elastyczna. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5–2 godziny w temp. pokojowej, aż ciasto podwoi swoją objętość.
krok 4
Masło ziołowe: czosnek obieramy i ścieramy na małych oczkach. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy 120 g miękkiego masła, sól oraz czosnku. Składniki mieszamy.
krok 5
Przygotowanie formy: keksówkę o wymiarach ok. 25x14 smarujemy pozostałym masłem, posypujemy bułką tartą.
krok 6
Piekarnik: nagrzewamy go do 180°C.
krok 7
Formowanie chleba: wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Jeśli się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy 1–2 minuty, dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o ok. 1 cm grubości. Ciasto smarujemy wcześniej przygotowanym masłem. Składamy je i kroimy na 3 paski – z każdego z nich formujemy harmonijkę i luźno układamy we wcześniej przygotowanej foremce. Wypełnioną ciastem keksówkę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
krok 8
Pieczenie: chleb rwany pieczemy 35–40 minut, do ładnego zezłocenia.

