
Domowy chleb to prawdziwa uczta! Szczególnie gdy pieczemy chleb z boczkiem i serem, pachnący tymiankiem i kuszący czarnuszką. Jeszcze gorący chleb z boczkiem i serem to idealna propozycja na śniadanie
Składniki:
250 ml mleka
torebka suszonych drożdży
400 g mąki pszennej typ 650
łyżeczka soli
150 g startego sera typu bursztyn
150 g wędzonego boczku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
na wierzch – czarnuszka
Kroki przygotowania:
Mleko podgrzewamy do temp. 40°C i mieszamy z drożdżami, a następnie z przesianą mąką i solą. Wyrabiamy gładkie, elastyczne, lśniące ciasto, odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce, aby podrosło.
Przegniatamy, podsypując serem, drobniutko pokrojonym boczkiem i tymiankiem, aż ciasto wchłonie składniki. Wkładamy do oprószonej mąką formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto przynajmniej podwoiło objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C, wstawiamy ciasto, posypujemy czarnuszką, pieczemy ok. 45 min. Po 10 min temperaturę obniżamy do temp. 175°C.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017
Porady:
Zobacz też: tarta z boczkiem glazurowanym

