
Domowy chleb, a w dodatku nadziany czterema różnymi serami: parmezanem, serem żółtym, mozzarellą i gorgonzolą. Całość pysznie pachnie, jest delikatnie wilgotna i doskonale smakuje jedzona na gorąco!
Składniki:
ciasto: 1 kg mąki
ok. 600 ml wody
2 opakowania suszonych drożdży
2 łyżki cukru
łyżka soli
farsz: oliwa
sól, pieprz
150 g startego sera typu parmezan
150 g startego miękkiego sera żółtego
2 opakowania mozzarelli
słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
200 g dojrzewającej szynki
300 g gorgonzoli
suszona bazylia
suszony rozmaryn
Kroki przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i zagniatamy, aż powstanie gładkie, sprężyste, dobrze napowietrzone ciasto. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, na 2 godz.
Ponownie szybko zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem, posypujemy po całej powierzchni parmezanem wymieszanym z żółtym serem, rozkładamy plastry mozzarelli, osączone i pokrojone pomidory, porwaną szynkę, pokruszoną gorgonzolę, posypujemy ziołami, zwijamy i zlepiamy końce oraz pod spodem.
Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, pieczemy ok. 50 min
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

