
Chleb z garnka
- mąka pszenna: 650 g
- mąka pełnoziarnista: 130 g
- płatki owsiane: 55 g
- drożdże: 25 g
- sól: 9 g
- mleko: 625 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowujemy ciasto: Do osobnej miski odkładamy ok. 260 g mąki pszennej. W rondelku podgrzewamy mleko nie dopuszczając do wrzenia, a następnie odkładamy je na bok. Suche składniki i pokruszone drożdże mieszamy w misce. Wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy drewnianą łyżką, aż mąka się wchłonie. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12-18 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
krok 2
Wyrabiamy ciasto na chleb: Na oprószonej mąką stolnicy wyrabiamy ciasto, zagniatamy kulę. Żeliwny garnek (śr. 25 cm) wykładamy folią aluminiową błyszczącą stroną do góry. Obficie posypujemy uprzednio odłożoną mąką. Wkładamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok. 3 godziny, aż podwoi objętość.
krok 3
Pieczemy chleb w piekarniku: Chleb pieczemy ok. 30 minut w 230 °C pod przykryciem. Odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy folię, chleb studzimy na kratce.

