Reklama

Żeby zrobić własny domowy chleb, nie musisz być piekarzem :)

Składniki:

7 dag brązowego cukru
80 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
20 dag mąki razowej
10 dag płatków owsianych
torebka suszonych drożdży
łyżka soli
ok. 450 ml letniej wody

Kroki przygotowania:

Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski
i wyrabiamy, najlepiej mikserem, gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Przykrywamy folią i odstawiamy na min. 8 godz., a najlepiej na całą noc.
Ciasto wykładamy na blat, szybko przegniatamy.
Przekładamy do dużego garnka (śr. ok 40 cm), który razem z pokrywką można używać w piekarniku. Wcześniej wysmarujmy garnek cienką warstwą oleju i oprószmy mąką (albo użyjmy innej dużej żaroodpornej formy z pokrywką). Zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Nacinamy na wierzchu na krzyż, posypujemy odrobiną płatków. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temp. na 230°C, pieczemy ok. 50 min. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy ok. 10 min. Temperatura w środku bochenka powinna wynosić min. 95°C, warto sprawdzić to termometrem kuchennym.

Reklama

Porady:

ŚNIADANIOWA KLASYCZNA w nowej odsłonie

Śniadaniowa to klasyka na polskich stołach od 27 lat! Jej sekretem jest wyjątkowa, niezmienna od lat receptura bazująca na ukwaszonym mleku i najwyższej jakości olejach roślinnych. Jest źródłem kwasów Omega 3, bez konserwantów i ma wysoką zawartość witamin A, D i E.

Margaryna Śniadaniowa Klasyczna rozsmarowuje się idealnie, podkreśli smak każdej kanapki i zapewni pełny energii start każdego dnia!

Teraz Śniadaniowa Klasyczna w nowej odsłonie – dla ceniących tradycję nadal w okrągłym opakowaniu, a dla zainspirowanych nowoczesnością - w prostokątnym.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama