
Chleb z kaszy gryczanej – przepis babci Halinki
- kasza gryczana: 500 g
- woda: 700 ml
- sól: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Kaszę gryczaną (najlepsza będzie niepalona) płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przesypujemy do miski, zalewamy 700 ml zimniej wody i odstawiamy na 24 godziny (czas nie został wliczony). Warto co kilka godzin przemieszać kaszę, by równomiernie wchłonęła cały płyn.
krok 2
Po tym czasie do kaszy dodajemy sól i blendujemy. Starajmy się, żeby masa była delikatnie grudkowata – jeśli zmiksujemy ją zupełnie na gładko, środek po upieczeniu będzie zakalcowaty.
krok 3
Prostokątną blachę o wymiarach 12x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8 godzin (w tym czasie powinno nieco urosnąć).
krok 4
Formę z chlebem wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 200°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 1 godzinę. Pod koniec czasu sprawdzamy patyczkiem, czy chleb w środku jest suchy. Jeżeli ciasto przykleja się do wykałaczki, dopiekamy przez 5 minut.
krok 5
Upieczony bochenek od razu wyciągamy z formy, a ze spodu zdejmujemy papier. Pozostawiamy na kratce cukierniczej do całkowitego wystygnięcia (ciasto powinno odparować).
krok 6
Chleb z kaszy gryczanej doskonale sprawdzi się podawany ze smakową oliwą z oliwek, a także w formie kanapek, np. z pastą z łososia.

