Reklama

Bardzo zdrowy i smaczny chleb.

Składniki:

Zaczyn:
- kilka łyżek mąki pszennej
- kilka łyżek wody
- 10g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe
- 1,5 szklanki zakwasu
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 100g soi
- 3 i 2/3 do 5 szklanek mąki

Kroki przygotowania:

Soję dzień wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody i pozostawić na noc,( podobnie jak fasolę).
Nazajutrz przełożyć do garnka i ugotować w lekko osolonej wodzie,"prawie" do miękkości.
Wymieszać składniki zaczynu i pozostawić na 10 minut.
Do zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
Pozostawić je na około 40 minut, żeby podwoiło swoją objętość.
Wyrobić jeszcze raz, uformować bochenek i pozostawic na 30 minut do wyrośnięcia.
Piec około 1 godziny w 200 stopniach.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama