
Chleb ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami
- mleko: 100 ml
- szparagi: 250 g
- oliwa z oliwek: 100 ml
- mąka pszenna: 290 g
- proszek do pieczenia: 6 g
- tymianek: 8 g
- jajka: 3 szt.
- czarne oliwki: 25 g
- suszone pomidory: 100 g
- ser gruyere: 100 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal317
- tłuszcz21g
- tłuszcz nasycony5g
- węglowodany22g
- cukry3g
- błonnik3g
- białko11g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C z termoobiegiem lub do 170°C w trybie pieczenia góra-dół. Dno formy keksówki o wymiarach około 22x10x5 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Zielone szparagi myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Lekko zginamy końcówki, zdrewniała część odłamie się sama. Przygotowujemy spory garnek, gotujemy w nim wodę, jak zacznie wrzeć solimy ją i wrzucamy szparagi na 2 minuty. Mają się tylko obgotować, ponieważ będą poddawane jeszcze obróbce cieplnej w piekarniku. Po tym czasie odcedzamy je, a następnie szybko przelewamy je zimną wodą i osuszamy na cedzaku i dla pewności dodatkowo możemy je przełożyć na ręcznik papierowy.
krok 3
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Wsypujemy tymianek (można go zamienić na bazylię, oregano, rozmaryn lub zioła prowansalskie) i mieszamy. Jajka wbijamy do miseczki i rozkłócamy je. W mące robimy spore wgłębienie i wlewamy w nie jajka, mleko i olej. Mieszamy aż cała mąka połączy się z mokrymi składnikami - można to zrobić ręcznie lub mikserem ze specjalnym hakiem. W przypadku mechanicznego mieszania zajmie to mniej więcej minutę lub do czasu aż ciasto stanie się gładkie.
krok 4
Odkładamy 5 szparagów i kilka oliwek bez pestek (można zamienić je na zielone lub typu kalamata, które są delikatniejsze w smaku). Pozostałe szparagi kroimy na trzy części, dodajemy je do wyrobionego ciasta. Pomidory suszone (lub z zalewy) siekamy na dość duże kawałki - dokładamy do miski. Ścieramy gruyère lub kupujemy gotowy do użycia, wsypujemy 2/3, resztę zostawiamy na później. Staramy się przemieszać ciasto z warzywami, robimy to delikatnie, żeby ich nie uszkodzić. Przelewamy je do formy, na wierzchu układamy wcześniej odłożone szparagi i oliwki, lekko dociskamy - posypujemy serem.
krok 5
Chleb ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami wkładamy do piekarnika na 35-40 minut. Pieczemy do momentu, aż ciasto będzie jędrne w dotyku, a wierzch będzie złocisty i chrupiący. Studzimy je w formie przez 5 minut, następnie wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia na kratce cukierniczej.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

