
Chleb żytni z ziarnami
- mąka żytnia: kg
- mąka krupczatka: kg
- drożdże: 50 g
- cukier: 3 łyżki stołowe
- sól: 1.5 łyżki stołowe
- siemię lniane: 6 łyżek stołowych
- słonecznik: 6 łyżek stołowych
- pestki dyni: 3 łyżki stołowe
- sezam: 3 łyżki stołowe
- otręby żytnie: 1 szklanka
- margaryna: 3 łyżki stołowe
- bułka tarta: 3 łyżki stołowe
- białko jaja: 1 szt.
- płatki owsiane: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Przesiane mąki, ziarna, otręby i 2 łyżki pestek dyni wsypujemy do miski. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody, wlewamy do mąki. Dodajemy 3,5 szklanki wody, sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto na chleb żytni przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość, ponownie wyrabiamy chleb żytni. Przepisy na chleby można wykonać również w wypielaczu do chleba.
krok 2
Ciasto na chleb żytni na drożdżach przekładamy do dwóch foremek (30x11 cm) posmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy resztą pestek dyni. Odstawiamy na ok. 15 minut, aby ciasto mogło dodatkowo wyrosnąć.
krok 3
Chleb żytni pieczemy 20 minut w piekarniku elektrycznym nastawionym na ogrzewanie grzałką dolną w 180 °C. Następnie przełączamy na ogrzewanie górne i pieczemy jeszcze ok. 25 minut. Przepis na chleb żytni podpowiada, aby po tym czasie wyjąć bochenek z piekarnika i ostudzić w formie. Nie powinno się kroić gorącego chleba.

