Porady:
- Chleb na sodzie możemy przygotować również w formie bułek. Dzielimy wtedy surowe ciasto na kilka części, formujemy wedle uznania, a następnie układamy na blasze. Na końcu spłaszczamy je delikatnie dłonią, nacinamy i pieczemy.
- Maślankę z powodzeniem zastąpimy kefirem, zsiadłym mlekiem, a nawet jogurtem naturalnym.
- Po upieczeniu, warto stuknąć wypiek od spodu – jeśli wyda głuchy dźwięk, oznacza to, że jest gotowy. W przeciwnym razie wkładamy go do gorącego piekarnika jeszcze na kilka minut.
- Do przygotowania wypieku, zazwyczaj wykorzystujemy mąkę pszenną luksusową, bułkową lub pełnoziarnistą. Ostatni produkt sprawi, że chleb będzie bogatszy w błonnik i bardziej sycący.
- Przed wstawieniem uformowanego ciasta do piekarnika możemy udekorować je płatkami owsianymi, sezamem, ziarnami słonecznika bądź dyni. Składniki te wspaniale wzbogacą smak i aromat wypieku.
- Chleb na sodzie kroimy dopiero po całkowitym przestudzeniu. Dzięki temu kromki nie będą się rozpadać.
Notka redakcyjna:
Chleb na sodzie – inne warianty
Chleb na sodzie, tak samo jak ten tradycyjny, możemy wzbogacić o różne, zarówno słodkie, jak i słone składniki, np. żurawinę, rodzynki lub żółty ser. Dzięki temu nasz wypiek będzie smaczniejszy oraz o wiele bardziej sycący. Poniżej podajemy kilka pomysłów na pyszne dodatki.
- jabłko – wystarczy je obrać, pokroić w kostkę i dodać do surowego ciasta. Jeśli chcemy podkręcić smak owoców, polecamy wcześniej posypać je niewielką ilością cynamonu. Wypiek w takim wydaniu bez problemu możemy jeść solo lub posmarowany cienką warstwą masła,
- rodzynki – przed połączeniem ich z resztą składników, namaczamy je w wodzie. Dzięki temu będą wyjątkowo delikatne,
- przyprawy i zioła – np. rozmaryn, oregano, czarnuszka, kminek. Możemy dodać je zarówno w postaci suszonej, jak i świeżej. Sprawią, że nasz wypiek będzie odznaczał się wyjątkowo bogatym aromatem,
- żółty ser – ścieramy go na tarce o grubych oczkach i łączymy z suchymi składnikami. Następnie wlewamy maślankę. Całość wyrabiamy do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji,
- żurawina – rewelacyjnie komponuje się z posiekanymi orzechami. Pamiętajmy, żeby uprzednio namoczyć składniki,
- cebula – należy posiekać ją i podsmażyć na patelni. Nada naszemu chlebowi delikatnej, słodkiej nuty,
- amarantus – stanowi cenne źródło wielu składników mineralnych w tym fosforu, magnezu i wapnia. Wspaniale wzbogaci wartość odżywczą wypieku.
Chleb na sodzie – bezglutenowy
Chleb na sodzie przygotujemy również w wersji bez dodatku mąki pszennej. To świetny pomysł dla wszystkich osób unikających glutenu. W takiej sytuacji polecamy wykonać go na bazie:
- mąki gryczanej – jej dodatek sprawi, że chleb będzie cechował się pięknym brązowym kolorem oraz delikatnym, orzechowym smakiem,
- mąki jaglanej – jest wyjątkowo łagodna i odznacza się kremową barwą, dzięki czemu stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnej mąki pszennej,
- mąki ryżowej – warto wymieszać ją również ze skrobią ziemniaczaną, która sprawi, że nasz wypiek będzie miał idealną konsystencję,
- mąka z ciecierzycy – możemy kupić gotową w sklepie lub przygotować ją samemu. Wystarczy rozdrobnić suchą ciecierzycę w malakserze.