
Chlebek daktylowo-orzechowy z kawą
Do kawy najlepiej pasuje... kawowy chlebek! Dzięki daktylom jest przyjemnie słodki, a orzechy nadają mu świątecznego charakteru. Godnie zastępuje nam piernik, gdy ten już się skończy.
Składniki:
2 szklanki pokrojonych suszonych daktyli bez pestek
2/3 szklanki brązowego cukru
4 łyżki miękkiego masła
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka soli
szklanka gorącej zaparzonej gorzkiej kawy, może być zbożowa – byle mocna
2 jajka
ew. brandy i ekstrakt waniliowy dla aromatu
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka mieszanych pokrojonych orzechów włoskich
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Średnią keksówkę natłuszczamy i posypujemy mąką. Do kielicha blendera wrzucamy daktyle, cukier, masło, sodę, sól i kawę, miksujemy i zostawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z łyżką brandy i kilkoma kroplami ekstraktu, dodajemy do masy daktylowej, miksujemy.
Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do masy daktylowej, miksujemy, na koniec mieszamy z orzechami. Przekładamy do formy, pieczemy ok. 1 godz. do suchego patyczka.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
Porady:
Zobacz też: tartaletki z kremem daktylowym

