Porady:
- Chlebek naan najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Ale można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Jeśli chcemy przechować indyjski chleb na kolejny posiłek, warto zawinąć go dokładnie folią aluminiową. W ten sposób zachowa świeżość na dłużej.
- Jeśli nie mamy czasu na przygotowania, to możemy bez problemu kupić w sklepie gotowy chlebek naan. Sprawdzajmy tylko jego skład, ponieważ do wielu tego rodzaju produktów dodawane są konserwanty.
- Ciasto można ogrzać w piekarniku - nagrzewamy go do 120°C, chlebek wkładamy do wyrośnięcia.
- W przepisie używamy suchych drożdży, ale z powodzeniem sprawdzą się również świeże. Musimy jednak doliczyć jeszcze czas potrzebny na przygotowanie rozczynu i jego wyrośnięcie. Takie chlebki będą bardziej miękkie.
loadWidget({
container: 'kopia-pp-przyprawy-przechowywanie-container',
host: 'https://burdaffi.burdadigital.pl', slug: 'kopia-pp-przyprawy-przechowywanie'
});
- W Indiach chlebek naan formuje się w charakterystyczny kształt kropli wody. Oryginalnie wypiekany jest na kamieniu, wtedy staje się idealnie chrupiący. W naszych warunkach mamy do wyboru opcję pieczenia w piekarniku lub podgrzania na suchej patelni.
Notka redakcyjna:
Chlebek naan bez drożdży
Chlebek naan można przygotować w wersji z drożdżami i to zarówno świeżymi, jak i suchymi, ale także bez nich. Jednak, żeby dobrze wyrosły trzeba je odrobinę spulchnić. Nadal mamy tu niewiele składników:
- 350 g mąki pszennej,
- 125 ml wody,
- 20 ml mleka,
- 30 ml jogurtu naturalnego,
- szczypta soli,
- szczypta sody oczyszczonej,
- szczypta proszku do pieczenia,
- 5 g cukru,
- 30 ml oliwy.
Oddzielnie mieszamy składniki mokre i suche. Łączymy je ze sobą i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 10 minut przykryte ściereczką. Po upływie tego czasu zagniatamy je jeszcze raz. I tym razem odstawiamy na ok. 2 godziny. Dalsze kroki przygotowania są takie same, jak podane w przepisie powyżej.
Dodatki do chlebka naan
Jest wiele wersji przygotowania indyjskiego chleba. Chodzi tu o dodatki, które zmieniają nieznacznie smak pieczywa. Posypujemy nimi wierzch lub smarujemy. Z czym można je zrobić?
- z makiem,
- białym sezamem,
- czarnuszką,
- czosnkiem, świeżym (przeciśniętym przez praskę, drobno posiekanym albo pokrojonym w plasterki) lub granulowanym,
- masłem czosnkowym, smarujemy przed podaniem, ale może też zapiec razem z nim,
- kolendrą,
- kurkumą,
- curry,
- czarnym pieprzem,
- oliwą - smarujemy niewielką ilością bezpośrednio przed podaniem.
Chlebki naan można zrobić również bez żadnego dodatku smakowego, zwłaszcza jeśli podajemy je do dań kuchni indyjskiej, które same w sobie są mocno aromatyczne. Jednak odpowiednio dobrane przyprawy dodatkowo podkreślą smak potraw, z którymi będzie serwowany.
Chlebek naan – z czym podawać?
Chlebek naan jest pieczywem pochodzącym z Indii, najlepiej znany jest w regionie Kaszmiru. Podawany jest do dań mięsnych np.: pieczonej jagnięciny, do dań warzywnych np.: sycącego curry z ciecierzycą albo z dipami lub pastami do pieczywa jako przekąska. Chlebek naan wyjątkowo dobrze smakuje z ostrymi przyprawami.
Używany jest zamiast sztućców i jako narzędzie do wyczyszczenia talerza z pysznego sosu.