
Chlebek rozmarynowy śródziemnomorski
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- drożdże: 20 g
- mąka: 300 g
- sól: 6 g
- oliwa z oliwek: 80 ml
- cukier: 5 g
- rozmaryn: 2 gałązki
- sól morska: 3 g
- woda: 80 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Zaczyn: drożdże rozcieramy z cukrem i 80 ml letniej wody.
krok 2
Ciasto: przesiewamy mąkę z drobną solą. Łączymy ją z zaczynem drożdżowym, 60 ml oliwy i gałązką posiekanego rozmarynu. Zagniatamy ciasto przez ok. 10 min – powinno być miękkie, elastyczne, niezbyt twarde (w razie potrzeby można dolać troszkę letniej wody). Zostawiamy pod przykryciem na 1,5 godz.
krok 3
Formowanie chleba: kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagniatamy. Formujemy placek o śr. 20 cm. Przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 20–30 min.
krok 4
Pieczenie: smarujemy chlebek oliwą, posypujemy solą morską i pozostałym rozmarynem. Pieczemy przez ok. 12 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 225°C.

