Reklama

Pieczywo inspirowane kuchnią włoską - aromatyczny chlebek z rozmarynem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Zaczyn: drożdże rozcieramy z cukrem i 80 ml letniej wody.

  • krok 2

    Ciasto: przesiewamy mąkę z drobną solą. Łączymy ją z zaczynem drożdżowym, 60 ml oliwy i gałązką posiekanego rozmarynu. Zagniatamy ciasto przez ok. 10 min – powinno być miękkie, elastyczne, niezbyt twarde (w razie potrzeby można dolać troszkę letniej wody). Zostawiamy pod przykryciem na 1,5 godz.

  • krok 3

    Formowanie chleba: kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagniatamy. Formujemy placek o śr. 20 cm. Przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 20–30 min.

  • krok 4

    Pieczenie: smarujemy chlebek oliwą, posypujemy solą morską i pozostałym rozmarynem. Pieczemy przez ok. 12 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 225°C.

Porady:

Zobacz przepis: prosty domowy chleb razowy

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama