
Chlebek wielkanocny
Sposób przygotowania
krok 1
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, 2/3 szklanki mąki i łyżkę cukru, mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W misce resztę mąki, migdały, sól, pozostały cukier i skórkę z limonki mieszamy. W mące robimy dołek, dodajemy zaczyn, ciepłe masło i 3 jajka. Zagniatamy przez 12 min spójne, błyszczące ciasto (powinno łatwo odklejać się od ręki). Przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godz.

krok 2
Wyrośnięte uderzamy pięścią, by je „odpowietrzyć". Dzielimy na cztery części, z każdej formujemy wałek. Łączymy, zlepiając ich końce razem i zaplatamy warkocz. Końcówki warkocza zlepiamy razem i podwijamy pod spód. Wciskamy w ciasto ugotowane jajka. Zaplecioną chałkę przekładamy do podłużnej foremki lub układamy na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i odstawiamy na kolejne 2 godz. do wyrośnięcia. Smarujemy żółtkiem z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 30–40 min w temp. 190°C.


