
Chleb z dyni
- mąka: 500 g
- sól: 5 g
- drożdże: 5 g
- dynia: 220 g
- oliwa z oliwek: 25 ml
- kefir: 250 ml
- pestki dyni: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Puree z dyni do chleba: W przepisie używamy purée z dyni - przygotujemy je w następujący sposób: z dyni usuwamy pestki, miąższ kroimy i pieczemy ok. 40 minut w 200 °C. Studzimy, obieramy i miksujemy. Purée powinno być gęste.
krok 2
Wyrabianie chleba z dyni: Mąkę mieszamy z solą, a następnie z suchymidrożdżami. Dyniowe purée mieszamy z oliwą i letnim kefirem. Wyrabiając, stopniowo dodajemy mieszankę mąki, soli i drożdży. Zagniatamy elastyczne ciasto.
krok 3
Wyrastanie: Wsypujemy pestki dyni i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby wyrosło.
krok 4
Pieczenie: Ciasto ponownie zagniatamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (o wymiarach 10x25 cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 200 °C. Studzimy.

