
Chlebki naan z kurczakiem i ogórkową raitą
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ogórek: 6 szt.
- pomidorki koktajlowe: 7 szt.
- czerwona cebula: 1 szt.
- polędwiczki z kurczaka: 4 szt.
- przyprawa do kurczaka: 7 g
- olej: 15 ml
- pita: 2 szt.
- jogurt naturalny: 200 ml
- czosnek: 1 ząbek
- imbir: 5 g
- skórka z cytryny: 0.5 szt.
- papryka chili: 1 szt.
- kumin (kmin rzymski): 5 g
- świeża mięta: 30 g
- kolendra: 30 g
- cukier: 3 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na raitę: mieszamy dokładnie wszystkie składniki, przyprawiamy do smaku i odstawiamy. Ogórki (nie trzeba ich obierać) przecinamy wzdłuż na pół, potem kroimy w słupki i na krótsze kawałki, mieszamy z pomidorkami i cebulą.
krok 2
Polędwiczki: nacieramy przyprawą do kurczaka, obsmażamy ze wszystkich stron na odrobinie oleju, aż się zezłocą. Ogórki z dodatkami mieszamy z raitą.
krok 3
Pitę lub chlebek naan: nacinamy, aby utworzyć kieszonkę, nakładamy warzywa i porwane na kawałki mięso. Posypujemy dodatkowo kolendrą.