Reklama

Chleb do żurku możemy przygotować samodzielnie z mąki pszennej i drożdży. Zrobione w ten sposób miseczki sprawdzą się do podania nie tylko żurku, ale także innych wielkanocnych potraw. Chlebki pieczemy w żeliwnej okrągłej formie z pokrywką lub ułożone na duże blaszce z piekarnika. Chrupiące chlebowe miseczki wypełnione aromatyczną zupą z jajkiem, białą kiełbasą i wędzonym boczkiem smakują wyjątkowo dobrze.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Na początku: mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z letnią wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min.

  • krok 2

    Ciasto na chleb do żurku: drożdże mieszamy z niewielką ilością letniej wody (ok. 50 ml) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Dodajemy je do składników w misce, dosypujemy sól i zagniatamy ciasto ręcznie przez ok. 15 min.

  • krok 3

    Wyrastanie: elastyczne ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 3 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu wyrastania ciasta).

  • krok 4

    Ponowne zagniatanie: co 30 min zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

  • krok 5

    Formowanie chlebków: ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Dzielimy je na 4 części i każdą przekładamy do miseczki. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1,5 godz. do lodówki (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).

  • krok 6

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 250°C. Żeliwną foremkę z pokrywką o średnicy 16 cm wstawiamy na pusto do rozgrzanego piekarnika na ok. 5 min.

  • krok 7

    Pieczenie: ciasto na chleb do żurku ostrożnie przekładamy do gorącej formy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 40 min. Tak samo pieczemy pozostałe porcje ciasta.

  • krok 8

    Wydrążanie: z upieczonych chlebków ścinamy wierzch ciasta i wydrążamy środek. Wewnątrz smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika na 10 min. (temperatura 200°C).

  • krok 9

    Podawanie: do gorących chlebków nakładamy żurek lub inną wielkanocną potrawę.

Porady:

  • Do chleba najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typ 480 lub 550.
  • Drożdże powinny mieć temperaturę pokojową, mieszamy je z ciepłą wodą – jeśli dodamy gorącą, drożdże nie wyrosną.
  • Środek chlebków możemy wykorzystać do kotletów mielonych lub na bułkę tartą.
  • Chleb na żurek możemy wypiekać także w foremkach bez pokrywki. Wtedy zrobią się szybciej – w ok. 15 min.

Notka redakcyjna:

Chleb do żurku na zakwasie

Ciasto na miseczki chlebowe możemy przygotować również na zakwasie pszennym:

  • do aktywnego zakwasu dodajemy mąkę, sól i olej,
  • dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto,
  • odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Zakwas na chleb możemy przygotować samodzielnie z mąki pszennej pełnoziarnistej. Mieszamy ją z wodą w proporcji 100 g mąki na 100 g wody. Dodajemy 5 g cukru i przykrywamy ściereczką. Codziennie wybieramy ze słoika połowę zakwasu, a w to miejsce wsypujemy 100 g mąki i dolewamy 100 g wody. Mieszamy i odstawiamy. Po 7. dniach zakwas na chlebowe miseczki jest gotowy.

Chleb do żurku pieczony bez formy

Chlebowe miseczki możemy upiec także na płaskiej blaszce bez specjalnych foremek do chleba. Ciasto przekładamy z okrągłych miseczek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 250°C na 10 min. Po wstępnym pieczeniu, zmniejszamy temperaturę do 200°C i zostawiamy przez kolejne 20–25 min.

Jeśli jednak zdecydujemy się na pieczenie chlebków bez formy, musimy liczyć się z tym, że mogą wyjść bardziej płaskie.

Co możemy podać w wydrążonych chlebkach?

Chlebki do żurku sprawdzą się także do innych potraw – nie tylko na Wielkanoc. Możemy w nich podać:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama