Porady:
- Przepis na chłodnik litewski da się nieco modyfikować. Zamiast kwaśnej śmietany i maślanki możemy wykorzystać jogurt naturalny, kefir lub zsiadłe mleko. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, dodajmy do niego czosnek lub chrzan. Bulion warzywny można zastąpić rosołem lub wodą, a sok z cytryny octem. Świetnym sposobem na wzbogacenie smaku tej orzeźwiającej zupy jest dodanie do niej świeżego szczawiu.
- Jak zrobić chłodnik z botwiny poza sezonem? Najlepszy czas na przyrządzenie tego dania przypada na wiosnę i wczesne lato, ale możemy je robić także przez cały rok, jeśli odpowiednio przygotujemy się na zimę. Botwinę można bowiem bezpiecznie zamrozić i wykorzystać w dowolnym momencie do zrobienia zupy. Chłodnik litewski da się także przyrządzić na zwykłych burakach.
- Jeśli zależy nam, żeby szybko ostudzić wywar z botwiną, możemy wstawić garnek do kąpieli wodnej z lodem. Co jakiś czas mieszajmy płyn, żeby jak najszybciej nabrał temperatury pokojowej.
- Chłodnik z młodych buraków przelewamy zazwyczaj do głębokich talerzy lub bulionówek, ale możemy też zaskoczyć gości i podać go w miseczce z wydrążonej kalarepy. Podkreślimy w ten sposób sezonowość dania i nadamy mu charakterystyczny aromat korzeniowego warzywa. Jeśli chcemy podać chłodnik w formie pojedynczej porcji na przyjęciu koktajlowym, przelejmy go do małych kieliszków.
- Danie możemy udekorować przed podaniem szczypiorkiem i koperkiem, surowymi listkami botwiny, startym ogórkiem lub plasterkami rzodkiewki.
Notka redakcyjna:
Z czym podawać chłodnik litewski?
Chłodnik z botwiny świetnie smakuje nawet bez żadnej wkładki i można go w takiej formie zjeść na lekki, orzeźwiający lunch. Jeśli jednak chcemy zrobić z niego sycące, pożywne danie obiadowe, podajmy go z takimi dodatkami jak:
- młode ziemniaki – najlepiej ugotowane w mundurkach i posypane koperkiem.
- jajka – ugotowane na twardo i przekrojone na pół lub posiekane. Warto użyć ekologicznych jaj od kur z wolnego wybiegu. Chłodnik litewski będzie się oryginalnie prezentował, jeśli wykorzystamy do dekoracji jajka przepiórcze.
- grzanki, groszek ptysiowy lub paluszki grissini – dzięki takim dodatkom potrawa przyjemnie chrupie i syci. Możemy także podać ją z kromką chleba pszennego lub żytniego.
- owoce morza – kwaskowy profil smakowy chłodnika sprawia, że idealnie komponują się z nim wędzone ryby lub krewetki z grilla.
Chłodnik litewski – przepis z tradycją
Chłodnik z botwiny, ogórka i rzodkiewki w wersji tradycyjnej znany i rozpowszechniony jest nie tylko w kuchni litewskiej, ale również w polskiej. Zwykle serwuje się go latem, ponieważ jest niezwykle orzeźwiający, a przy tym pożywny i niezwykle oryginalny w smaku. Historia chłodnika litewskiego w Polsce sięga XVI w., kiedy m.in. za sprawą Rzeczpospolitej Obojga Narodów kultura i kuchnia Polski i Litwy przenikały się. Co ciekawe pierwsze wzmianki o tej zupie pochodzą z naszej narodowej epopei – Pana Tadeusza.
Tradycyjny chłodnik litewski był przygotowywany z botwinki lub buraczków, kwaśnej śmietany i bulionu mięsnego, a także z raków, które z dzisiejszej perspektywy wydają się najbardziej zaskakującym składnikiem. Również w nieco późniejszych przepisach pojawiał się składnik mięsny lub rybny – na przykład w postaci szyjek rakowych, gotowanego jesiotra lub pieczeni cielęcej. Współczesny wariant chłodnika litewskiego jest dużo lżejszy i zwykle nie zawiera mięsa.
Chłodnik z botwiny i inne zupy na lato
Przepis na chłodnik z buraków i botwiny jest bardzo popularny w Polsce i czasem zapominamy, że zupę na gorące dni można zrobić także z innych składników. Oto kilka ciekawych inspiracji.
- Gazpacho – tradycyjna hiszpańska przekąska na upały z pomidorów, papryki, cebuli, ogórka i oliwy. Świetnie komponuje się z grzankami czosnkowymi. Może mieć różne warianty kolorystyczne. Na przykład biały chłodnik robi się na bazie migdałów i winogron. Koniecznie sprawdźcie także nasz przepis na gazapacho z buraka.
- Chłodnik z ogórka – z rzodkiewką, cukinią lub awokado. Doskonale komponuje się ze świeżą miętą.
- Chłodnik szczawiowy – kolejna sezonowa propozycja, która zachwyca świeżością. Najlepiej smakuje wczesnym latem, z dodatkiem gotowanego jajka.
- Chłodnik owocowy – ciekawa propozycja dla miłośników słodkich posiłków. To nic innego jak gęsty koktajl z owoców jagodowych, takich jak truskawki, borówki i maliny. Dodatek kefiru sprawia, że jest wyjątkowo orzeźwiający, doskonały na lato.