Reklama

Chłodnik marchewkowy z melonem i kukurydzą to łatwe danie na upalne dni. Słodko-słony smak idealnie współgra z nutą białego bzu. Wypróbuj chłodnik z melonem i kukurydzą.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Marchewki: zalewamy wodą lub lekkim warzywnym bulionem (ok. 1 l), dodajemy masło i gotujemy, aż marchewka będzie miękka. Doprawiamy solą i sokiem z kwiatów czarnego bzu, miksujemy na gładki krem. Studzimy.

  • krok 2

    Melon i kukurydza: z melona wycinamy specjalną łyżką malutkie kulki, z kolby ściągamy ziarna kukurydzy, razem mieszamy z sokiem z cytryny i odrobiną cukru, odstawiamy na 30 min.

  • krok 3

    Podanie: zimny krem z marchewki ponownie miksujemy z jogurtem, mieszamy z melonem z kukurydzą i wykładamy na talerze. Na wierzch dajemy kosteczki fety, posiekany koper i chrupiące grzanki (pieczywo po prostu rumienimy na maśle).

Porady:

Zobacz także: tarta brzoskwiniowa z jagodami

Notka redakcyjna:

Pasują tutaj syrop z imbiru i odrobina pasty curry, dodane w trakcie gotowania marchewki; nadają chłodnikowi orientalnej nuty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama