Reklama

Chłodnik na zsiadłym mleku, z młodymi warzywami to pomysł na wysokobiałkowy i niskokaloryczny obiad. Najlepszy podczas upałów.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Buraczki: umytą botwinkę siekamy (razem listkami i buraczki), wrzucamy na lekko osolony, pocukrzony i zakwaszony sokiem z cytryny wrzątek, blanszujemy 5 min, odsączamy na sicie. Zsiadłe mleko mieszamy ze śmietaną albo jogurtem.

  • krok 2

    Pozostałe warzywa: ogórek ze skórą kroimy w cienkie plasterki, połowę rzodkiewek ścieramy, połowę tniemy w plasterki. Ścieramy kalarepkę, a ziemniaki ugotowane w mundurkach kroimy w plasterki. Dymki drobno kroimy, oddzielając białe części od zielonych. Koperek i natkę siekamy. Wszystkie warzywa, łącznie z botwinką, oraz białe części dymki mieszamy dokładnie ze zsiadłym mlekiem ze śmietaną lub jogurtem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wkładamy połówki jajek, posypujemy szczypiorem z dymek wymieszanym z koprem i natką oraz wybranym pokruszonym serem.

Porady:

Zobacz także: chłodnik z ogórkami małosolnymi

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama