
Chłodnik na zsiadłym mleku, z młodymi warzywami
- botwina: 1 pęczek
- sok z cytryny: 0.5 szt.
- cukier: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- sól: 3 g
- zsiadłe mleko: 1 l
- jogurt naturalny: 200 ml
- ogórek: 1 szt.
- rzodkiewka: 1 pęczek
- kalarepa: 1 szt.
- młode ziemniaki: 4 szt.
- cebula dymka: 4 szt.
- koperek: 0.5 szt.
- natka pietruszki: 0.5 szt.
- jajka: 4 szt.
- twaróg: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Buraczki: umytą botwinkę siekamy (razem listkami i buraczki), wrzucamy na lekko osolony, pocukrzony i zakwaszony sokiem z cytryny wrzątek, blanszujemy 5 min, odsączamy na sicie. Zsiadłe mleko mieszamy ze śmietaną albo jogurtem.
krok 2
Pozostałe warzywa: ogórek ze skórą kroimy w cienkie plasterki, połowę rzodkiewek ścieramy, połowę tniemy w plasterki. Ścieramy kalarepkę, a ziemniaki ugotowane w mundurkach kroimy w plasterki. Dymki drobno kroimy, oddzielając białe części od zielonych. Koperek i natkę siekamy. Wszystkie warzywa, łącznie z botwinką, oraz białe części dymki mieszamy dokładnie ze zsiadłym mlekiem ze śmietaną lub jogurtem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wkładamy połówki jajek, posypujemy szczypiorem z dymek wymieszanym z koprem i natką oraz wybranym pokruszonym serem.

