Reklama

Chłodnik to nie tylko danie z botwinki. Pomidorowy chłodnik kusi smakiem i prostym przygotowaniem. A z dodatkiem jajek i kawałków tuńczyka będzie sycącą propozycją na obiad w upalne dni.

Składniki:

8 dojrzałych mięsistych pomidorów
słodka zielona papryka
4 ząbki czosnku
2 ciabattki, namoczone w niewielkiej ilości wody
sól morska, pieprz
ok. 1/2 szklanki oliwy
ocet z białego wina
4 jajka na twardo
puszka tuńczyka w oliwie
4 plastry szynki typu serrano
4 małe dymki ze szczypiorem

Kroki przygotowania:

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki, miąższ wrzucamy do kielicha blendera. Dokładamy pokrojoną na kawałki, oczyszczoną z pestek i błon paprykę, obrany czosnek, ciabattki (nie odciskamy ich), oprószamy solą i pieprzem. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.
Wlewamy oliwę, miksujemy, aż zupa uzyska aksamitną konsystencję – wówczas możemy wyregulować jej gęstość, dodając wody, ew. jeszcze oliwy. Przyprawiamy do smaku octem, solą i pieprzem, rozlewamy do misek (można dodatkowo schłodzić).
Do każdej porcji wkładamy po 2 połówki jajka, trochę mięsa tuńczyka, plaster szynki, posypujemy posiekaną dymką ze szczypiorem. Skrapiamy oliwą, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Reklama

Porady:

Zobacz też: zupa krem z pomidorów

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama